Nemanja Despot Marjanović
Printscreen
Nemanja Despot Marjanović

Printscreen

Nemanja Despot Marjanović, Foto: Printscreen

On kaže da se nada da ćemo za 10 do 15 godina lečiti rak kao što danas lečimo bakterijske infekcije. Budući doktor inženjerskih nauka na prestižnom američkom univerzitetu radi na projektu - atlasu humanih ćelija, za koji kaže da nudi rešenje za lečenje raka.

Pročitajte još:

- Pre 100 godina ljudi su umirali od običnih posekotina, jer nisu imali antibiotike. Mi se nadamo da ćemo primenom novih metoda, kao što je matematičko modelovanje, uspeti da razumemo rak mnogo bolje nego trenutno, pa da ćemo imati terapije koje su mnogo efektivnije - kaže Marjanović.

On objašnjava da smo napravljeni od miliona ćelija, ali da jako malo znamo o njima.

Slikovito dalje objašnjava da su ćelije raka "kriminalci" u toj državi, ali da ni oni nisu svi isti.

- Vi hemioterapijom ubijate "male lopove", ali ne "velike mafijaše". Pokušavamo da razumemo koja je caka kod tih "mafijaša". Mi smatramo da je to isto, a postoji velika razlika između njih - kaže Marjanović i dodaje da je "reč o ogromnoj populaciji koji želimo da proučimo pojedinačno, kako bismo znali kako da ih lečimo".

- Trenutne metode, poput hemioterapije i hirurgije, pogađaju veliki broj ćelija, i one koji nisu zaražene rakom, pa to je kao da "iselite ceo Beograd, iako nije ceo Beograd zaražen" - objašnjava mladi naučnik.

- Tako se stvara više štetnih efekata, nego što pomažete organizmu. Kod ćelija "mafijaša" nema kontrole, ne poštuju pravila, dele se bez kontrole - objašnjava on, pa zato "brže evoluiraju".

Upoznavanje, tj. mapiranje svih ćelija smatra se najvećim projektom u medicini trenutno, i trajaće desetak godina. Na njemu je angažovano 1.000 ljudi, otkriva on.