"Yebiga" rakija
Rina

Rina

"Yebiga" rakija, Foto: Rina

 

Nema bolje rakije od srpske, a za to je dokaz i popularni brend “yebiga” koji je oduševio Amerikance i popularnog Bili Goulda, basistu grupe “Fejt nou mor”. Tvorac ove jedinstvene ljute kapljice je dugogodišnji stručnjak Ivan Urošević.

Ono po čemu je Srbija itekako poznata u svetu je svakako šljivovica, a rakija „yebiga” našla je put preko Atlantika do američkog tržišta. Saradnja sa Bilijem počela je pre dve i po godine na festivalu rakije u Beogradu”, kaže za RINU Ivan.

Rina

"Yebiga" rakija, Foto: Rina

 

Najpoznatija srpska rakija nastaje u selu Brezna, na planini Goč. Tradicija se prenosi sa kolena na koleno i destilerija “Tok” postala je nadaleko poznata, a sve je počelo kad se Ivanov otac Veroljub kao inženjer tehnologije jakih alkoholnih pića vratio na dedovinu i posadio šljive.

Tradiciju smo nastavili brat i ja. Proizvodimo isključivo rakiju od šljive i to isključivo od čačanske rodne i čačanske lepotice, obe sorte stvorene su u Institu za voćarstvo u Čačku, jer je dokazano da se od njih stvaraju visokokvalitetne rakije. Destilat stoji 18 meseci u hrastovoj buradi”, rekao je Ivan Urošević koji je i predsednik Upravnog odbora saveza proizvođača rakija, kojeg je osnovala Vlada Republike Srbije.

Inače, ova destilerija je pobedila na takmičenju za najbolju šljivovicu u srpskim zemljama 2018. godine sa najvišom mogućom ocenom (19,71 bodova), takođe i 2015. je bila na vrhu po oceni degustatora.