Vučić otkrio spomenik Tiboru Cerni

alo.rs | vesti 2017-06-14 11:12:28 2017-06-14 11:12:28

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić otkrio je spomenik Tiboru Cerni, u Debeljači, u opštini Kovačica.

Tanjug/Dimitrije Goll

Spomenik Tiboru Cerni, jednom od 108 pripadnika Vojske Jugoslavije koji su stradali u odbrani reona karaule Košare, kada su ih 1999. napale udružene snage terorističke OVK, regularne albanske vojske i NATO snaga, otkriven je danas u Debeljači kod Kovačice.

Spomenik su otkrili majka poginulog Cerne - Kata Cerna i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je i položio venac na spomenik, a potom je intonirana himna Bože pravde.

Vence i cveće položili su i ministar Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković, diplomatski predstavnici Belorusije, Kipra, Katara, Venecuele, Mjanmara, Kube i Madjarske i predstavnici boračkih organizacija.

Majka poginulog vojnika u suzama se zahvalila svima koji su došli da odaju počast njenom tragično stradalom sinu i svim borcima koji su pali na Košarama.

"I ovi koji su ostali živi, pomozite im", rekla je Tiborova majka.

Okupljenima se potom obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Nikada toliko mnogo nas nije dugovalo toliko beskrajno mnogo tako malenom broju njih", rekao je predsednik u svom obraćanju i zahvalio se stradalim borcima sa Košara za sve što su učinili za svoju otadžbinu.

"Mi, građani Srbije, neretko mislimo da je sloboda jednom zauvek data i ponekad zaboravimo na dug prema onima koji su slobodu sačuvali i nisu žalili život za budućnost naše otadžbine. Na Košarama ih je bilo 108 mrtvih, položenih života za sve naše, prekinutih sudbina da bismo mi danas imali svoju. Tibor Cerna, nad čijom bistom stojimo, jedan je od 108 kojima dugujemo", rekao je Vučić.

Vojnik Tibor Cerna (20) svesno se žrtvovao 28. aprila 1999. kako bi spasao živote saboraca na karauli Košare. Prema tvrdnjama svojih drugova iz jedinice, Cerna je tokom borbi svojevoljno napustio zaklon kako bi pomogao da se otkrije položaj neprijateljskog snajperiste. Tiborove poslednje reči bile su: "Za ovu zemlju vredi umreti".

Napad pripadnika OVK bio je silovit i OVK je zauzela karaulu, ali nije uspela da dublje prodre na Kosovo i Metohiju, što je bio osnovni cilj napada. Vojska Jugoslavije imala je 108 poginulih, a OVK više od 200.

Proleća 1999., na svega stotinak graničara udarili su teroristi OVK, tako i pripadnici regularne albanske vojske i NATO snaga. Agresori su takođe na raspolaganju imali 24 helikoptera tipa Apač, 30 tenkova, 24 oklopna transportera i 24 višecevnih bačača i 67 dana su dejstvovali na naše vojnike.

U odbrani granice od tog, daleko nadmoćnijeg neprijatelja, život je izgubilo 108 pripadnika vojske Jugoslavije. Karaulu Košare napala je operativna grupa “Jastreb”, iz sastava NATO snaga, koja je brojala oko 5.000 ljudi, uz oko 5.000 pripadnika OVK, kao i pripadnike regularne albanske vojske, a u njihovom sastavu bili su i helikopteri “Apač”, “Blek hok”, avioni “A10 Tanderbolt”, koji su sručili vatru na našu 125. motorizovanu brigadu.

Expand player
Pogledajte više