Aleksandar Vučić u poseti
Ministarstvo odbrane
Aleksandar Vučić u poseti, Foto: Ministarstvo odbrane
Aleksandar Vučić u poseti, Foto: Ministarstvo odbrane

- Nalazimo se u hangarima, u Jakovu, gde možete da vidite najmodernije i najsavremenije protivavionsko oruđe, po prvi put u našem vlasništvu. Reč je o sistemima Pancir S1. Mogli ste da ga vidite dok nije bilo u našem vlasništvu, a sada je u našim rukama. Naši momci su za to obučeni i to je rezultat izuzetne saradnje sa Ruskom Federacijom. To je sistem koji gađa na 15 kilometara visine, 20 kilometara daljine, ima mogućnost ispaljivanje 12 raketa, može da gađa raketom četiri cilja u istom trenutku, a istovremeno ima i dva protivavionska topa 30 mm. Takođe, može da gađa i druge ciljeve i dronove, čak i ciljeve na zemlji. Izuzetno efikasan sistem - poručio je vrhovni komandant Vojske Srbije.

Kako kaže, domaće vazduhoplovstvo i protivvazduholovna odbrana danas su 10 puta snažniji nego u vreme NATO agresije.

Aleksandar Vučić u poseti, Foto: Ministarstvo odbrane

- Performanse Pancira nisu za poređenje sa našim Nevama i Kubovima, ma koliko mi njih modernizovali i konstruisali. U svakom slučaju, ovo je velika podrška čuvanju naših gradova, naših važnih objekata, čitavog regiona. Nastavljamo da snažimo našu vojsku, jer je sloboda vrhovna vrednost naših ljudi, našeg naroda i naše zemlje. Nikoga ne želimo da napadamo, ali ovim garantujemo sigurnu budućnost za našu decu. Ovo je rezultat velikih promena u našoj ekonomiji, izuzetnog i ubrzanog napretka Republike Srbije da to sebi možemo da priuštimo i da možemo da uradimo. Naše nebo danas je desetostruko sigurnije nego što je to bio slučaj pre 21 godinu – rekao je predsednik Vučić.

Prema njegovim rečima, u Vojsci Srbije uskoro se očekuju i nove bespilotne letelice, a na jesen, najavio je predsednik Vučić, na Pešteru će biti izvedena najveća vežba domaćeg Ratnog vazduhoplovstva.

- Uskoro očekujemo i nove bespilotne letelice o kojima smo govorili i koje postaju najmoderniji vid savremenog i ratovanja i vežbanja i ono što je važno, u oktobru ćemo napraviti najveću vežbu našeg Ratnog vazduhoplovstva na Pešteru, gde će sve što imamo od našeg protivvazdušnog sistema i naših aviona da puca i pokazaćemo ogromnu snagu i nešto što do sada u Srbiji niste mogli da vidite – istakao je predsednik Vučić.


On je naglasio da je Srbija "respektivna vojna sila u skladu sa brojem ljudi i svojom teritorijom, ali neuporedivo snažnija nego što je bila ranije".

- Mi se svojim junacima i borcima ponosimo, rekao mi je malopre brigadni general Radivojević da su se mladi vojnici pokazali izvanrednim u ovoj krizi i da čak 80 odsto njih želi da ostane u Vojsci Srbije. To je velika novost i to su velike stvari za nas. Bilo bi dobro i uveren sam da ćemo imati još bolju popunu za Prvu i Drugu brigadu, a Treća i Četvrta su izvrsne brigade. Vojska je strašno dobar posao uradila, ogroman posao tokom epidemije koronavirusa i uveren sam da su još jedanput nadgradili poverenje koje naš narod ima u našu armiju – poručio je predsednik Srbije.

Komandant 250. raketne brigde za PVD brigadni general Tiosav Janković rekao je da brigadu kojom komanduje karakteriše visok nivo osposobljenosti ljudstva, visok moral i stepen ispravnost i tehnike.

Aleksandar Vučić u poseti, Foto: Ministarstvo odbrane

- Poznata je posvećenost i poistovećenost ljudstva i tehnike. Danas mi je posebno zadovoljstvo da mogu da kažem da su posle višedecenijskog prekida u opremanju savremenim sredstvima protivvazdušne odbrane, 250. raketna brigada i Treći raketni divizion jači za bateriju Pancira S1. Na taj način naše borbene mogućnosti nemerljivo i višestruko su veće, a borbene mogućnosti i operativne sposobnosti brigade značajno su unapređene - poručio je general Janković, dodajući da je artiljerijsko raketni sistem Pancir S1 najbolji i najmoderniji u svojoj klasi i da je ljudstvo koje radi na tom sredstvu vrhunski obučeno i osposobljeno da ga upotrebi u izvršenju svojih namenskih zadataka.

U znak sećanja na današnju posetu, komandant 250. raketne brigade za PVD brigadni general Janković uručio je predsedniku Republike Srbije i vrhovnom komandantu Vojske Srbije Aleksandru Vučiću Plaketu sa originalnim delom oborenog "Nevidljivog" aviona F-117 A, koji je Treći raketni divizion PVO oborio 27. marta 1999. godine.

Pripadnike Vojske Srbije obišli su danas i v.d. pomoćnika ministara za materijalne resurse Nenad Miloradović, komandant RViPVO general-major Duško Žarković, zastupnik komandanta Komande za obuku brigadni general Jelesije Radivojević.