Šetnja, Beograd, proleće
Alo!/Vladimir Marković
Šetnja, Beograd, proleće

Alo!/Vladimir Marković

Šetnja, Beograd, proleće, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Nezapamćena zima bez snega u većem delu Srbije mnoge je ostavila u nedoumici da li ćemo dočekati ledeno proleće, ali i šta to znači za leto!

Meteorolog RHMZ Nedeljko Todorović izjavio je da je rano za pakovanje zimske garderobe, ali i da je još rano pričati o letnjim mesecima.

Međutim, najpoznatiji meteorološki sajt Akuveder najavljuje nastavak toplijeg vremena od proseka u čitavoj Evropi, tako od oštrih prodora hladnog vazduha ne bi trebalo da strahujemo. Mnoga područja od marta do juna, odnosno kroz 3 letnja meseca pratiće dugotrajni periodi suvog vremena, ali biće i kraćih razdoblja nestabilnosti uz česte oluje!

Ciklon sa Atlantika uskoro više neće zahvatati Britaniju, već će se njihov koridor pomeriti severnije, što će omogućiti dolazak toplih anticiklona. Nadolazećeg proleća Akuveder predviđa najveće temperaturno odstupanje na Pirenejskom poluostrvu, južnoj Nemačkoj i južnoj Britaniji.

Već u maju delovi Španije i Portugala imaće prave letnje temperature uz veći broj dana sa vrednostima iznad 32 stepena, a pojedini mikrolokaliteti mogli bi meriti i 37, tako da će se toplo vreme vrlo brzo pretvoriti u nepodnošljive vrućine.

Šetnja, Beograd, zima

Alo!/Masanori Jošida

Šetnja, Beograd, zima, Foto: Alo!/Masanori Jošida

“Visoke temperature vazduha iznad 30 stepeni u drugom delu maja mogle bi se beležiti od Pariza do Berlina”, objasnio je meteorolog Akuvedera Alan Repert.

Rani dolazak topline uzrokovaće povećan rizik razvoja jačih oluja u drugoj polovini klimatološkog proleća širem srednje Evrope. Pritom će u Francuskoj, Belgiji, Holandiji, te severozapadnoj Poljskoj postojati najveća mogućnost pojave jakih oluja. Istovremeno, na istoku Evrope postojaće povećan rizik od pojave suše.

Šta čeka Balkan

Jedini deo Evrope gde se očekuju prosečne padavine ili njihov suficit je Balkansko poluostrvo, predviđaju u Akuvederu. Najkišovitiji deo proleća bit će njegov prvi deo, naročito mart i april kada se očekuje povećan broj sredozemnih ciklona.

Nevreme koje se očekuje u ovom regionu od druge polovine aprila i maja, donose sa sobom velike grmljavine, a moguće su i snažni vetrovi koji bi mogli da lokalno nanesu štetu.

Iako će lokalno pretiti poplave, kiša će dobro doći pre letnih meseci kada će postojati povećana mogućnost pojave dugotrajnih suša. U martu može biti obilnih snegova, koji su izostali ove zime. Prolećni sneg može izazvati probleme u saobraćaju.

Drugi deo proleća trebao bi doneti mirnije i stabilnije vreme uz više temperature vazduha od proseka od Italije do Rumunije, sve do Grčke.