Meteorolozi upozoravaju na ciklon koji se približava Srbiji i energiju koja može da prouzrokuje snažnu oluju! Evo šta nas očekuje u narednim danima

Danas svakako sledi premeštanje hladnog fronta preko Alpa i sekundarna ciklogeneza nad Jadranom, a taj ciklon bi sve do utorka trebao uticati na vreme iznad regiona

Vremenska prognoza
Vremenska prognoza, Foto: Alo.rs/ Ilustracija

Na severu i zapadu Srbije u petak umereno do potpuno oblačno. Na jugu i istoku biće pretežno sunčano, uz povećanje oblačnosti prema kraju dana. Duvaće umeren do pojačan, povrmeneo i jak južni i jugozapadni vetar. Minimalna temperatura od 12 do 18°C, maksimalna dnevna od 27 do 31°C. U toku večeri i noći na krajnjem severu pljuskovi sa grmljavinom.

U Beogradu u petak umereno do potpuno oblačno, suvo i veoma toplo. Duvaće umeren do pojačan južni i jugozapadni vetar. Minimalna temperatura 18°C, maksimalna dnevna 30°C.

Meteorolog Marko Čubrilo je na svom Fejsbuk profilu objavio deteljnu prognozu za naredni period.

Neobično je što modeli još uvek nisu sasvim sklopili "sliku" šta će se dešavati, tačnije ECMWF i dalje iskače sa znatno manjom količinom padavina uz višu temperauru u odnosu na gotovo sve ostale modele.

- Moj je subjektivan utisak da evropski model od samog starta prikazivanja ove promene ima dosta problema u simulaciji iste i da taj problem do kraja nije uspeo da reši jer jednostvno njegove simulacije jako "iskaču" u odnosu an GFS, JMA, UKMO…. Kako je promena dovoljno blizu visokorezolucioni modeli, poput EURO4 modela mogu da budu korišćeni za prikazivanje očekivnog razvoja vremena do subote uveče - rekao je Čubrilo.

Meteorolog Čubrilo rekao da danas u toku dana oblačni sistem će se u jugozapadnoj visinsko struji premeštati dalje na istok i severoistok, a sa razvijnjem sekundarnog ciklona and Jadranom nove zone kiše i pljuskova će se preko ove akvatorije prebacivati dalje na severoistok. Sredinom dana padavinska zona bi po simulaciji ovog modela trebala zahvatiti veći deo BiH, Hrvatske, uključujući i srednji Jadran dok bi padavine polako ulazile na teritoriju istočne Hrvatske, istočne BiH, delova Crne Gore, jugozapadne, zapadne i severozapadne Srbije te bi do 17 časova i nad ovim predelima bilo kiše i grmljavine ponegde.

Od danas nam sledi vrlo vetrovit period prvo uz jak južni, a u subotu posle podne jak severozapadni vetar, dok će vazdušni pritisak biti znatno ispod normale.

Primera radi večernja simulacija EURO4 modela daje signal da nad istokom Hrvatske, zapadom Srbije i zapadom Vojvodine već oko 16 sati bude nestabilno uz kišu i pljuskove, dok globalni numerički modeli taj signal baš i nemaju.

U toku noći ka suboti jače pogoršanje bi trebalo zahvatiti ostali deo regiona, posebno veći deo Crne Gore, južni deo BiH, uključujući i veći deo Hercegovine i južnog Jadrana kao i jugoistok Srbije gde je moguća obilnija kiša.

U drugom delu noći ka suboti prva padavinska zona bi se polako udaljavala dalje na istok dok bi se pod uticajem sekundarnog ciklona nad Jadranom preko ove akvatorije, jugozapadnih i južni predela regiona dalje ka severoistoku prebacivala nova koja bi severni deo Hrvatske i Srbije zahvatila do subote ujutro, a istok BiH i ostali deo Srbije u subotu pre podne. Ova nova padavinska zona bi vrlo obilnu kišu mogla dati i delovima Crne Gore, posebno uz Jadran.

Zatim bi u subotu bilo promenjljivo oblačno i osetno svežije, dok bi posle podne nad većim delom regiona uz premeštanje još jednog hladnog fronta bilo prolazne kiše ili pljuskova uz okretanje vetra na jak severozapadni smer.

Nove padavbine bi se trebale javiti od nedelje posle podne pa sve do utorka ujutro, ali taj interval je van opsega ovog modela tako da će analiza tog perioda još malo sačekati.

ECMWF model za i dosta topliji u odnosu na ostale i primera radi u nedelju nad delovima istočne Hrvatske, istočne BiH i većeg dela Srbije simulira ko 19, dok GFS simulira oko 15 stepeni Celzijusa, dok u ponedeljak samo ECMWF model vidi drugačiji položaj ciklona i kratkotrajno povlačenje vrlo toplog vazduha uz maksimume i do 25 stepeni Celzijusa, dok GFS u isto vreme nad tim predelima simulira samo oko 14 stepeni Celzijusa.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi