Srpski meteorolog do detalja objasnio kakve promene nam donosi naredna nedelja! Za vikend se vraća leto, a 10. oktobar je prelomni momenat

Iako prvi oktobarski dani nisu baš obećavali da bismo ponovo mogli da osetimo leto, barem na kratko, vikend pred nama mogao bi to da promeni

Vremenska prognoza
Foto: Alo.rs/ Ilustracija

Nakon oblaka, kiše i svežijih temperatura tokom radnih dana, prvi oktobarski vikend doneće jako južno strujanje, pa bi, prema rečima meteorologa Marka Čubrila maksimumi u nekim mestima mogli da budu i oko 30 stepeni.

Kako će vremenske prilike nad ovim delom regiona biti pod uticajem visinskog ciklona sa centrom anad jugozapadom Rumunije, sa severa i severoistoka se računa na spuštanje nove padavinske zone, tako da bi nad većim delom Srbije, istokom Hrvatske, istokom i severoistokom BiH, a možda i na severu Crne Gore ponovo bilo kišovito i vrlo hladno te bi na planinama preko 1800mnv moglo na kratko biti i snega. Duvaće umeren, povremeno i pojačan severozapadni vetar. Na zapadu uglavnom suvo i malo toplije.

Vreme danas

Danas nad istokom Hrvatske, središnjom i istočnom BiH, najvećim delom Srbije i severom Crne Gore, veći deo dana će biti oblačan, vetrovit i vrlo hladan za početak oktobra, ponegde još uz slabu kišu. Nad ostalim predelima suvo. Posle podne i uveče razvedravnje nad celim regionom. Nad istočnim delom regiona veći deo dana vetrovit uz pojačan, severozapadni vetar, koji će uveče oslabiti i okretati na južni. Dnevni maksimuim sutra nad istočnim i središnjim predelima znatno ispod proseka, uglavnom do 11 do 15 stepeni Celzijusa, a na zapadu i jugozapadu od 18 do 23 stepena Celzijusa.

Petak

U petak će nad zapadnim predelima Evrope uslediti jaka ciklogeneza, koja će u svom toplom sektoru preko našeg dela Evrope pokrenuti strujanje osetno toplijeg vazduha iz severne Afrike te će ovog dana preovlađivati sunčano i osetno toplije vreme uz pojačanje vetra južnog kvadranta. Dnevni maksimum od 19 do 27 stepeni Celzijusa.

Subota

Prvog dana vikenda očekuje se pretežno sunčano vreme širom naše zemlje. Najniže dnevne temperature biće između 10 stepeni u Prištini do 15 u Kragujevcu. Minimalna dnevna temperatura u Beogradu biće 14 stepeni.

Kako navodi Čubrilo, maksimumi će negde, posebno na zapadu Srbije biti i oko 30 stepeni Celzijusa, a svakako će se kretati od 25 do 29.

- Subota će biti veoma vetrovita, nad većim delom Jadrana, posebno nad severnim i srednjim jugo će imati olujne, a posle podne na kratko i orkanske udare ponegde, dok će u košavskom području, posebno nad Banatom i jugom Bačke jugoistočni vetar imati udare i do 25m/s - smatra meteorolog.

Nedelja

Drugi dan vikenda donosi preokret, svežiju temperaturu, ali i padavine. Minimalne dnevne temperature kretaće se između 13 na Zlatiboru i 19 u Kragujevcu.

- Hladan front će u toku noći ka nedelji i u nedelju tokom pre podneva zahvaiti veći deo regiona donoseći kišu, ponegde i grmljavinske pljsukove, slabljenje i prestanak južnog vetra, koji bi na severu prolazno okrenuo na severozapadni smer. Ukoliko ovakva dinamika kretanja fronta ostane u nedelju već svežije uz maksimum uglavnom od 19 do 23, samo na krajnjem istoku do oko 26 stepeni Celzijusa.

Sledeća nedelja

Prvi deo naredne nedelje verovatno donosi promenjljivo i nestabilno, ali ne i hladno vreme uz povremenu pojavu kiše i pljuskova sa grmljavinom. Više padavina na zapadu, jugozapadu i severozapadu regiona. Na zapadu maksimumi uglavnom do oko 20, a na istoku povremeno i do oko 26 stepeni Celzijsua, što je iznad proseka.

Oko 10. oktobra nas čeka stabilizacija vremena, a do sredine meseca je moguć period suvog i toplog vremena.

Još malo svežije iza srede uz maksimume od 15 do 20 stepeni Celzijusa, a zatim, trenutno, deluje da bi sve do oko sredine meseca uz pretežno sunčano vreme bilo relativno toplo sa maksimuima od 19 do 26 stepeni Celzijusa.

Sumirano, nad istočnim delom regiona do sutra uveče hladno, vetrovito i kišovito, zatim jako i naglo otopljenje te kiša, pljuskovi i osveženje u drugom delu vikenda.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi