Vremenska prognoza
Alo.rs/ Ilustracija
Vremenska prognoza

Alo.rs/ Ilustracija

Vremenska prognoza, Foto: Alo.rs/ Ilustracija

Meteorolog Đorđe Đurić izneo je najvažnije parametre za predstojeću zimu, ali i detaljnu prognozu šta nas očekuje u ovoj nedelji.

Danas još malo toplije i maksimumi će se kretati znatno iznad proseka, generalno od 17 do 21, dok bi ponegde na jugu i jugoistoku regiona mogli dostizati i oko 24 stepena Celzijusa.

Vrlo slaba ciklonska aktivnost će danas posle podne južnim i jugozapadnim predelima doneti naoblačenje, ponegde uz kišu ili pljuskove.

U sredu i dalje relativno toplo, ali malo manje u odnosu na utorak tako da bi maksimumi uglavnom bili od 14 do 18 stepeni Celzijusa. Slabe kiše bi još ponegde ujutro bilo na jugu regiona, dok bi nad ostalim predeima bilo suvo.

Preporučujemo:

U utorak vetar južni i jugoistočni, a u sredu u severozapadni.

Zatim bi do petka uveče bilo pretežno sunčano uz sveža jutra i prijatne, relativno, tople dane sa maksimumima do oko 18 stepeni Celzijusa. Određena promena sinoptike koju su oba modela uveli oko tog datuma nas uvodi u nešto hladniji kraj ovog i početak narednog meseca.

Prvo bi oko 31. oktobra po istočnoj periferiji anticiklona sa centrom nad središnjom Evropom došlo do spuštanja svežijeg,ali suvog vazduha sa severoistoka te bi uz umeren severac u subotu 01. novembra maksimumi bili od 7 do 14 stepeni Celzijusa.

Još nešto jače zahlađenje bez padavina je moguće oko 04. novembra kada bi dnevni maksimumi mogli pasti ispod 12 stepeni Celzijusa.

Kako će se sinoptika dalje razvijati će se još videti, GFS ansamble članovi posle 04. novembra imaju trend postepenog zahlađenja uz nekoliko vrlo hladnih proračuna, ali taj period je dosta daleko.

Najverovatnije odlike zime 2020/21 prema proceni meteorologa Čubrila

- Jesenji period (novembar) u svom drugom delu može doneti prvi nalet hladnog vremena,

- Trenutno stoji jak signal za održavanje visokog vazdušnog pritiska (u proseku) nad većim delom jugozapadne, središnje i severozapadne Evrope, što bi mlaznu struju i ciklonske aktivnosti poslalo na južniju putanju kretanja u odnosu na uobičajnu,

- Padavinama znatno aktivnija zima za južni deo Evrope u odnosu na proteklu, moguće vrlo obilne padavine i lokalne poplave. Kao i obilan sneg, posebno na planinama, česta pojava severca i košave na kopnu te bure duž Jadrana,

- Apeninske i Dinarske planine kao i Karpati bi mogli imati više snega od zapadnih vrhova Alpa,

- Najhladniji period zime verovatno od treće dekade januara do sredine februara, posle brz dolazak proleća.

Pročitajte još:

Komentari (1)

Miki

27.10.2020 17:04

I sta rece na kraju ovaj dal zna i on