Vremenska prognoza
Alo.rs/ Ilustracija
Vremenska prognoza

Alo.rs/ Ilustracija

Vremenska prognoza, Foto: Alo.rs/ Ilustracija

Miholjski oktobar koji meteorolozi već duže vreme najavljuju stidljivo je stigao u Srbiju. Iako su temperature daleko od letnjih u narednim danima nas ipak čeka malo blaža jesen.

Predviđa se da će u narednih pet dana živa na termometru biti oko dvadesetok podeoka, a da će jutarnja temperatura biti nešto prijatnijih 10 stepeni.

Upozorenje meteorologa

Danas je u Srbiji na snazi žuti meteo alarm koji ukazuje na potencijalno opasno vreme. Pre svega se misli na pojavu niskog mraza u ranim jutarnjim časovima koji može biti opasan za vozače, ali i štetan po poljoprivredu.

Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike.

Preporučujemo:

Povratak leta

Hladno i promenljivo vreme sa kišom, karakteristično za oktobar i jesen, sudeći po prognozama meteorologa, uvod su u pravi temperaturni rolokoster, u kome nas očekuje krajem meseca i pravo pravcato Miholjsko leto.

Međutim, prema rečima Đorđa Đurića, leto se još ne predaje, iako smo već zagazili u jesen, te će u nedeljama ispred nas, doći i do Miholjskog leta.

- Kraj oktobra, od 22. do 26. oktobara doneće nam Miholjsko leto i temperature od 21 do 27 stepeni. Pre toga, prava jesen - napisao je on.

Dugoročna prognoza

Meteorolog Marko Čubrilo objavio je da će u narednim danima jaka ciklonska aktivnost zahvatiti Veliku Britaniju, zapadne i severozapadne predele Evrope donoseći kišu i jak jugozapdni vetar. Kao odgovor na takvu sinoptiku nad našim delom Evrope uslediće jačanje anticiklona uz stabilno i toplije vreme.

Kako smo dosta "zagazili" u jesenji period noć je sve duža te je noćno hlađenje atmosfere vrlo izraženo, posebno uz vedre i tihe noći.

Tako će biti i narednih dana te će noćni minimumi najčeše biti od 1 do 6, ponegde i do -2 stepena Celzijusa, ali će dnevni maksimumi od sutra, a posebno krajem nedelje biti u intervalu od 15 do 21, a ponegde i oko 23 stepena Celzijusa. Vetar će uglavnom biti slab, južni.

Za sledeći vikend se simulira određena izmena sinoptika jer bi se jezgro anticiklona od nas izmestilo malo na sever, što bi omogućilo jednom slabom frontalnom poremećaju da stigne do Jadrana u uslovi slabu sekundrnu ciklogenezu.

Taj ciklon bi nam od subote posle podne do ponedeljka ujutro doneo prolazno pogoršanje, ponegde uz kišu i manje zahlađenje. Više kiše svakako uz obalu Jadrana i na jugu regiona, dok bi na severu ponegde mogla i izostati. Sa pogoršanjem vetar u okretanju na severozapadni smer, a duž Jadrana prolazna bura. U nedelju dnevni maksimum od 9 do 16 stepeni Celzijusa.

Već od naredne nedelje polje anticiklona će ponovo ojačati ka nama, dok će se preko Atlantika ka zapadnoj Evropi premestiti transformisan tropski sistem što će dodatno povećati količinu energije oko Velike Britanije uz razvijanje veoma jakog ciklona južno od Islanda.

Nad našim delom kontinenta ponovo stabilno uz vrlo hladne noći i jutra, a zbog velike razlike u vazdušnom pritisku iznad istoka i zapada Evrope u košavskom podrućju bi mogao početi jak jugoistočni vetar koji bi povećavao subjektivan osećaj hladnoće, dok bi u toj situaciji najhladniji deo regiona, pored planinskih oblasti bio, kao i obično kod košave krajnji istok Srbije (Timočka i Negotinska krajna) gde bi uz tmurno vreme i niske oblake temperatura bila samo oko 5 stepeni Celzijusa, dok bi se nad ostalim predelima kretala od 9 do 16 stepeni Celzijusa.

Što se tiče dugoročnog pogleda, oko 03. novembra kontrolni prorčun ECMWF-a uz značajnu podršku njegovih ansamble člnova simulira izmenu sinoptike, podizanje anticiklon na zapasdu Evrope, što bi ka kama po istočnoj prtiferiji tog antiiklona usmerilo hladan vazduh iz Rusije. Sličnu ideju ima i dugoročni CFSV2, ali GFS za sada nema taj signal.

Sumirano, pred nama je lepši deo jeseni uz hladna i maglovita jutra ali sunčane i tople dane, dok za vikend sledi manje, prolazno pogoršanje.

Pročitajte još: