Vremenska prognoza
Alo.rs/ Ilustracija
Vremenska prognoza

Alo.rs/ Ilustracija

Vremenska prognoza, Foto: Alo.rs/ Ilustracija

Meteorolog Marko Čubrilo donosi nam prognozu vremena za naredni period. 

U subotu će ka nama sa severozapada strujati suv, ali relativno hladan vazduh te će preovlađivati promenljivo, a ponegde i pretežno oblačno vreme uz moguću pojavu slabe kiše ili ređeg pljuska, i to najčešće nad središnjim predelima BiH i jugoistokom Srbije. Vetar slab do umeren, a na krajnjem severu regiona povremeno pojačan, severozpadni. Dnevni maksimum nejčešće od 6 do 11 stepeni Celzijusa, što je ispod proseka.

Preporučujemo:

Nedelja takođe dosta hladna, ali uz nešto više sunca te bi maksimumi trebali biti malo viši u uglavnom bi se kretali u intervalu od 8 do 14 stepeni Celzijusa, a severozaapdni vetar će oslabiti.

Pretežno vedra noć ka ponedeljku uz slab vetar će omogućiti jako hlađenje prizemnog sloja vazduha te bi u poonedeljak ujutro nad najvećim delom regiona minimum bio od -1 do 3 stepena Celzijusa. Nad većim gradovima oko 5, a na otvorenom prostoru u planinskim kotlinama i do -4 stepena Celzijusa ponegde.

Od nedelje jutra vrlo sveža, ponegde uz slab mraz dok će dnevni maksimum biti u postepenom porastu i do utorka će ponegde dostizati i oko 18 stepeni Celzijusa, a u drugom delu naredne nedelje maksimum ponegde i do vrlo visokih 23 stepena Celzijusa. Vetar slab, oko petka ponegde i umeren, južni i jugozapadni.

Tih dana vreme će nad nama biti pod uticajem anticklona preko kojeg će ka jakog ciklonu nad zapadnom Evrope stujati topao vazduh.

Posle 24. oktobra je izgledna promena vremena, ali postepena i modeli još nemaju koherentno rešenje za taj period. Proračuni povremeno imaju signal za vrlo snažnu ciklonsku aktivnost nad širom okolinom Islanda što je tipična situacija pozitivne severno-atlanske oscilacije, ali isto tako pojedini proračuni (poput večernjeg proračuna GFS-a i ECMWF-a) simuliraju da se nad južnim Grenladom ka Islandom održi jak anticikon, što bi ciklonsku aktivnost potisnulo na južniju putanju ka Mediternu, a takava sinoptika je tpična za negativnu severno-atlantsku oscilaciju.

Za sada oko 25. oktobra stoji signla za moguće pogoršanje i umereno zahlađenje.

Dakle vikend pred nama uglavnom suv, ali dosta hladan, a od nedelje znatno toplije uz sve odlike miholjskog leta.

Pročitajte još: