Vremenska prognoza
Alo.rs/ Ilustracija
Vremenska prognoza

Alo.rs/ Ilustracija

Vremenska prognoza, Foto: Alo.rs/ Ilustracija

Narednih dana jutra hladna uz lokalnu pojavu slabog mraza, posebno pri tlu. Tokom dana pretežno sunčano i prijatno vreme, a u mestima gde se magla i niski oblaci zadrže veći deo dana tmurno, hladno i maglovito.

Jutarnji minimum od 1 do 5 stepeni Celzijusa, a dnevni maksimum od 8 do 15 stepeni Celzijus, što je malo iznad proseka za ovaj deo godine. U maglovitim predelima hladnije uz maksimum od 4 do 8 stepeni Celzijusa.

Koje vam je omiljeno godišnje doba?

 

Oko 11. novembra polje anticiklona će malo izmestiti svoje jezgro i postaviće ga negde u prostor između Baltika i zapada Ukrajne. U tom položaju anticikon će preko Rusije dalje na istok poslati prodor hladnog vazduha, ali ka nama će doći samo vrlo mala količina tog vazduha koja će se preko krajnje istočne periferije ovog anticiklona, preko Rumunskih Karpata i Bugarske premestiti pre svega ka istoku regiona.

Kao poseldica toga u drugom delu naredne nedelje manje niskih oblaka i magle, posebno na istoku regiona gde će i vetar malo pojačati te će u košavskom području na kratko biti i umerene do jake košave. U ostalom delu regiona vetar slab, istočni i severoistočni, a duž Jadrana slaba, prolazna, bura.

Maksimumi će na istoku regiona biti u manjem padu i kretaće se od 3 do 6 stepeni Celzijusa, dok će nad ostalim predelima i dalje biti od 7 do 13 stepeni Celzijusa, osim u maglovitim predelima gde će biti hladnije.

Već prema sledećem vikendu će ponovo jačati polje anticiklona donoseći slab vetar sa istoka ili severoistoka, prohladno i suvo vreme.

Vrlo bitno obeležje narednih desetak dana (možda i duže) biće izostanak merljive količine padavina, ukoliko se izuzme moguća pojava rosulje iz niskih oblaka, pred nama je izrazito suv period.

Tek tamo negde posle 17. novembra počinju da se javljaju signali za moguću izmenu sinoptike koja bi posle 20. novembra mogla doneti padavinama bogatiji period.

Kako bi se ta izmena sionptike (pod uslovom da uopšte nastupi) odvijala sada nije moguće reći, postoje broje opcije od vrlo hladnih do relativno toplih, ali ima signala da će poslednjih desetak dana meseca biti znatno dinamičniji, potvrđuje meteorolog Marko Čubrilo.

Do tada anticiklonalna monotonija, ali za razliku od prošle godine anticiklon će biti drugačije pozicioniran te će nam doneti normalnije temperature koje će biti uglavnom oko prosečnih vrednosti.

Pročitajte još: