Vremenska prognoza
Alo.rs/ Ilustracija
Vremenska prognoza

Alo.rs/ Ilustracija

Vremenska prognoza, Foto: Alo.rs/ Ilustracija

Danas pretežno oblačno, tmurno i još malo hladnije ponegde uz slabu kišu ili rosulju, ne očekuju se konkretne količine padavina. Vetar će okrenuti na severozapadni smer, a dnevni maksimum od 9 do 14 stepeni Celzijusa, toplije još samo na krajnjem jugu regiona.

Prema narednom vikendu, uz jačanje anticiklona razvedravnje, ali uz pojavu vedrih i vrlo hladnih noći te će pojava mraza, posebno prizemnog biti sve češća, posebno van većih gradskih celina i uz slab vetar.

Tokom dana u višim predelima dosta sunca uz maksimume do 14 stepeni Celzijusa, a u nizijama duže zadržavanje magle i niskih oblaka uz maksimume od 4 do 10 stepeni Celzijusa.

Oko 10. novembra oba modela simuliraju izmeštanje jezgra anticiklona ka Skandinaviji i to bi moglo imati bitne posledica po razvoj vremena nad nama prema sredini meseca.

U tom položaju po istočno periferiji tog anticiklona uz Rusije i Ukrajne bi početlo spuštanje osetno hladnijeg vazduha koji bi prvo oko 11. novembra doneo umereno zahlađenje uz severoistočni vetar i dnevne maksimume od 4 do 13 stepeni Celzijua, dok bi oko 13. novembra uz dalje napredovanje hladnog prodora sa istoka i severoistka moglo doći do jačeg zahlađenja uz spuštanje temperature znatno ispod proseka, posebno na istoku Srbije gde bi se ona kretala ispod nule tokom celog dana.

U košavskom području bi počela jaka, hladna košava, a duž Jadrana bura.

GFS u svojo daljoj evoluciji ove sinopike oko 17. novembra otvara mogućnost ciklogeneze nad istokom Evrope uz konkretnije padavine (sneg) nad našim regionom.

Taj period je svakako jako daleko i to su tek prvi signali mogućeg razvoja sinoptike oko sredine meseca, ali su za sada su vrlo postojani i već nekoliko dana se održavaju.

Gotovo je izvesno da će oko 10. novembra doći do građenja anticiklona negde iznad zapadne Rusije i Skandinavije, ali od tačnog položaja tog anticiklona će zavisiti gde će se hladan prodor svojom glavninom usmeriti.

Trenutno bi to trebalo da bude naš deo Evrope i to bi nam donelo pomalo zaboravljanje situacije u proteklim zimama uz hladno severoistočno strujanje i jaku, hladnu, košavu.

Pročitajte još: