Vremenska prognoza
Tanjug/ Alo.rs/ Ilustracija
Vremenska prognoza

Tanjug/ Alo.rs/ Ilustracija

Vremenska prognoza, Foto: Tanjug/ Alo.rs/ Ilustracija

U Srbiji danas oblačno i hladnije sa kišom. Na jugu i istoku Srbije tokom većeg dela dana biće suvo i sa sunčanim intervalima, a u toku jutra uz maglu i slab prizemni mraz. U višim planinskim predelima kiša će krajem dana i tokom večeri preći u susnežicu i sneg. U toku večeri na severozapadu Srbije delimično razvedravanje. Duvaće slab do umeren severozapadni vetar. Minimalna temperatura od 1 na jugu do 9 stepeni Celzijusa na severu Srbije, maksimalna dnevna od 9 na severu do 15 stepeni Celzijusa na jugu Srbije.

U Beogradu danas oblačno i hladnije sa kišom. Duvaće slab do umeren severozapadni vetar. Minimalna temperatura 8, maksimalna dnevna 10 stepeni Celzijusa.

Detaljna prognoza do kraja novembra

Front i padavine će polako napredovati na istok i do jutra će zahvatiti središnje i severne, a do uveče i krajnje jugoistočne predele. Snežna granica će se brzo spustiti na oko 1000mnv, ali neće ići bitno niže od te visine tako da će prolazan sneg uglavnom imati planine preko 900mnv dok niže može biti vlažnog snega ili susnežice.

Preporučujemo:

Maksimalna temperatura od 6 do 12 stepeni Celzijusa, a počeće da duva umeren severozapadni vetar kao i prolazno jaka bura duž Jadrana.

Sredinom nedelje uglavnom suvo, tamo gde noć bude vedra, a vetar slab treba očekivati pojavu jutarnjeg mraza. Tokom dana maksimumi uglavnom do 7 do 13, a na jugu i oko 15 stepeni Celzijusa. Vetar slab, a od petka jugoistočni i južni u pojačanju. Jačanje vetra je najava spuštanja novog, jačeg, hladnog ciklona čije se formiranje očekuje nad Skandianvijom i koji će ovom poluostrvu posle neobično toplog vremena doneti prave zimske uslove, objašnjava meteorlog Marko Čubrilo.

Jutarnji ECMWF ga simulira negde nad Sicilijom što je predelako od nas za neke konkretne padavine, dok ga operativni GFS postavlja zapadnije i severnije bliže južnom Jadranu te bi u tom slučaju obilnih padavina bilo i kod nas, posebno nad južnim i istočnim predelima, a snega bi moglo biti i u nizijama.

Počeće jak severni vetar, duž Jadrana jaka bura, a dnevni maksimum će se u nizijama za naredni vikend kretati od 2 do 7, a u predelima preko 700mnv uglavnom ispod nule.

Oko 23. novembra se računa na vedro, ali hladno vreme uz prve, prave, mrazeve ove jeseni koji bi ponegde išli i na oko -5 stepeni Celzijusa. Oko 26. novembra će postojati uslovi za pokretanja vrlo hladnog vazduha iz Rusije ka našem delu Evrope, a hoće li do toga zaista i doći tek ostaje da se vidi, jer opšti parametri nisu povoljni, ali do tog datuma ima dosta vremena i mnogo toga se može izmeniti. Modeli, a posebno jutarnji ECMWF svakako imaju signal za jačanje i pružanje grebena sibirskog anticiklona preko baltika ka Skandinaviji, sad hoće li to atlantik "dozvoliti" ostaje da se vidi.

U toku jučerašnje večeri je prestala meterološka monotonija u ulazi se u vrlo dinamičan period.

Pročitajte još:

Komentari (1)

Attila Čihi

17.11.2020 07:05

Ja sam automehaničár