Vremenska prognoza
Alo.rs/ Ilustracija
Vremenska prognoza

Alo.rs/ Ilustracija

Vremenska prognoza, Foto: Alo.rs/ Ilustracija

Danas i sutra vremenske prilike nad regionom će biti pod uticajem snažog, matičnog, ciklona sa centrom nad Velikom Britanijom i nekoliko sekundarnih ciklonalnih centara nad središnjom Evropom i Mediteranom. Ka nama će sa juga priticati veoma topao vazduh tako da će temperature, posebno za vikend biti znatno iznad proseka. Osim visokih temperatura očekuje se jak i olujan, a često i orkanski vetar južnog kvadranta.

Danas će na kratko jugo na Jadranu kao i topla košava oslabiti, ali će i dalje udari povremeno biti olujni, ipak najčešće ispod 15m/s.

U noći ka nedelji sledi jača, sekundarna, ciklogeneza nad Đenevskim zalivom što prvo Jadranu u nedelju donosi naglo jačanje juga koji srediom dana može imati orkanske udare, tako da će period od subote uveče do nedelje posle podne kada će jugo naglo oslabiti i prestati gotovo sigurno doneti ciklonalnu plimu od nekolkiko metara, praktično prekinuti plovidbu Jadranom i izolovati ostrva od kopna.

Košava će u nedelju ponovo jačati, a kako jugo na Jadranu posle podne bude slabio, tako će ona početi imati orkanske udare koji bi najjači trebali biti u nedelju posle podne i u prvom delu noći ka ponedeljku kada bi najjači udari mogli dostizati i oko 35m/s. To su izuzetno velike brzine i vetar te snage može činiti i konkretnija oštećenja na građavinama, vertikalnim površinama i drveću. U isto vreme južni vetar će na planinama imati takođe olujne i orkanske udare.

Dok ća na kopnu do ponedeljka uglavnom biti suvo, priobalje Jadrana i južne padine Dinarida će imati nalete jake kiše i grmljavinske pljuskove te je ovde za očekivati dalju lokalnu pojavu poplava i rast vodenih tokova. Severno od vrhova Dinarida fenski efekat će gotovo potpuno isključiti pojavu konkretne kiše. Kako se u nedelju uveče očekuje premeštanje hladnog fronta uz slabljenje južnog strujanja, padavine, ali znatno slabije će se do ponedeljka pre podne proširiti i nad ostali deo regiona, ali će biti zanatno slabije i ponegde ih i neće biti.

U ponedeljak hladnije u odnosu na vikend uz maksimume od 6 do 11 stepeni Celzijusa, dok će za vikend maksimumi ponegde biti i preko 15 stepeni Celzijusa.

Od utorka, a posebno prema sredini naredne nedelje ECMWF simulira probijanje nešto hladnijeg vazduha preko Vlaške nizije, pre svega ka istoku Srbije uz širenje uticaja novog ciklona iz Mediterana.

U tim uslovima bi od utorka bilo hladnije, posebno na istoku Srbije uz povremenu kišu, a kako temperatura polako bude opadala i nad ostalim delom regiona kiša će u predelima preko 700mnv ponegde prelaziti i sneg, dok bi na krajnjem istoku Srbije pod uslovom da prodor hladnijeg vazduha bude dovolja jak moglo biti ledene kiše ili snega. Oko narednog petka ciklon bi se izmestio istočnije od nas te bi padavine polako prestale.

U koliko je simulacija ECMWF-a tačna u drugom delu naredne nedelje dnevni maksimumi između 4 i 7 stepeni Celzijusa, a na istoku Srbije između -1 i 2 stepena Celzijusa. Posle prolaznog slabljenja od srede naredne nedelje bi košava ponovo jačala, ali bi za razliku od ove bila ipak malo slabija i hladnog tipa.

Oko 15. decembra modeli počinju da daju signal za građenje anticiklona nad širim prostorom Arktika, ali još nije jasno jako mnogo detalja oko postavke, položaja i snage tog anticiklona.

ECMWF je svojim jučeršnjim ažuriranjem nastavio da daje signal za slabljenje zonalnog strujanja negde oko 12. decembra dok duguročni CFS za poslednju dekadu decembra daje signal za snežno i hladno vreme.

Naredni dani regionu donose jaku južinu, primorju obilnu kišu, olujan i orkanski jugo na Jadranu i olujne do orkanske udare tople košave.

Pročitajte još: