NOVI PRAVILNIK STUPA NA SNAGU Vozači će od 5. jula imati dodatni trošak!

Mnoge vozače će iznervirati ova odluka.

Pušenje i vožnja
Stariji automobili od sad dva puta godisnje na kontrolu, Foto: Profimedia

Svi automobili stariji od 15 godina moraće dva puta u toku godine na detaljan tehnički pregled – to su novine pravilnika usvojenog 5. maja, a koji stupa na snagu 5. jula. Statistika pokazuje da je u Srbiji oko 30 odsto automobila starije od 15 godina. Na tehnički pregled mora se doći čistim automobilom. Pregled traje do 35 minuta i sve se za sada snima foto-aparatom.

Nema gledanja kroz prste

Nadležni tvrde da više neće biti gledanja kroz prste mnogima koji misle da će zaobići zakon tako što će pronaći vezu.

"Vozila koja imaju oštećenja na šoferšajbni, koji imaju koroziju, neće moći da prođu tehnički pregled", ističe Boris Borović iz Tehničkog pregleda 10 plus. Na tehničkim pregledima meriće se izduvni gasovi. Svako će morati da zadovolji bar onu emisiju koju fabrički ima to vozilo. Oni koji su skinuli katalizatore moraće da ih vrate ili ugrade nove. Tehnički pregled neće više biti samo formalnost, već ozbiljna provera vozila, a ove mere odnosiće se i na autobuse i kamione.

Novost je da će automobili stariji od 15 godina morati dva puta na tehnički pregled tokom godine.

"Novi pravilnik o tehničkom pregledu vozila počinje da se primenjuje 5. jula 2018. godine. Odredbe zakona koje se odnose na vršenje šestomesečnog tehničkog pregleda vozila, kao što su vozila starija od 15 godina, primenjivaće se na vozila kojima se nakon 5. jula 2018. godine bude izdavala registraciona nalepnica, tako da će prvi šestomesečni tehnički pregled vozila, u skladu sa novim propisima, početi da se vrši nakon 5. januara 2019. godine", kaže Stojan Spasić iz MUP-a Srbije.

Do sada mnogi nisu naplaćivali usluge tehničkog pregleda jer su to pokrivala osiguranja prilikom kupovine polisa. Po novom, cenu tehničkog pregleda propisaće zakonodavac, ali u Udruženju tehničkih pregleda imaju već neku osnovu za razmatarnje s obzirom na angažovanje prostora i radnika.

"Iz udruženja postoje naznake da će ona biti negde oko 30 evra plus troškovi koje imaju Tehnički pregledi ka Agenciji za bezbednost saobraćaja", rekao je Marko Manolović, rukovodilac tehničkog pregleda.

Vlasnici automobila starijih od 15 godina moraće da plate oba obavezna tehnička pregleda jer će oni morati takođe dva puta da provedu po 30 minuta godišnje na liniji pa tu, kažu vlasnici tehničkih pregleda, nema popusta.

 • Korisnik: slshdbs
  10/05/2018 - 23:25
  30%???? pre ce biti 70%
 • Korisnik: Jocaaa
  09/05/2018 - 11:34
  Sve sve..al sta koga smeta moja korozija??..namet na viajet..a ti natode cuti i trpi
 • Korisnik: Branka
  09/05/2018 - 10:31
  ZABRANITI KONJSKE ZAPREGE DA BUDU UCESNICI U SAOBRACAJU . Konjski izmet po putu .... opasnost na putu
 • Korisnik: deda
  09/05/2018 - 09:44
  Znam dosta njih koji voze 2010 a nemaju za gume i mali servis za veliki neću ni da pominjem a garantujem da će da da 20 evra da zažmure zbog letnjih guma i registrovaće auto a voziće zimi po gradu u sa letnjim gumama a dizel dajc mu je ravan ali 8 godina star to vi treba da regulišete.
 • Korisnik: dule
  09/05/2018 - 09:32
  pa dzaba bahatoj deci bogatih roditelja novi auto.. sto je noviji to su veca opadnost na putu. u 90 % slucajrva su krivi vozaci novojih skupih i prejakih automobila. nebih da navodim primere ali tako je. posle kazu ljudi odlaze iz drzave.. pa kp god ima neku mogucnost i treba da ode, i da se nikad vise nevraca. kao sto cu i sam uskoro. LOPOVSKA DRZAVA CRKNI SIROTINJO
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi