Vojna vežba na Pešteru
Ministarstvo odbrane
Vojna vežba na Pešteru

Ministarstvo odbrane

Vojna vežba na Pešteru, Foto: Ministarstvo odbrane

Svakom vojniku u Vojsci Srbije čast je da učestvuju u ovakvoj vežbi, poručio je juče za „Alo!“ .......

- Požrtvovanost, profesionalizam, visok nivo osposobljenosti i izuzetno zalaganje svih pripadnika Vojske Srbije dokaz su motivisanosti za izvršavanje svih zadataka i odlične atmosfere među vojnicima. Nema svako priliku da rukuje složenim i savremenim sredstvima Vojske Srbije i bude deo jedne ovako velike aktivnosti. Dosadašnje aktivnosti na pripremi vežbe još jednom u praksi potvrđuju odličnu koordinaciju između Ratnog vazduhoplovstva i PVO, Kopnene vojske, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade, što će između ostalog biti prikazano i na samoj vežbi.

Kako teku pripreme za vojnu vežbu „Sadejstvo 2020“?

- Samim izlaskom jedinica na privremeni poligon Pešter otpočela je vežba u skladu sa planom, a uvežbanost će biti prikazana 10. oktobra. Planirane aktivnosti se realizuju bez problema, što je potvrda pravovremenih priprema za realizaciju vežbe.

Šta će građani Srbije imati priliku da vide od naoružanja?

- Na vežbi će se koristiti najnovija sredstva, proizvod domaće odbrambene industrije, kao i najsavremenija sredstva kojima je opremljena Vojske Srbije poslednjih godina: avioni „mig-29“, helikopteri Mi-17, Mi-35, H-145, artiljerijsko-raketni sistem „pancir“, modernizovani tenk M84, modernizovani BVP, modernizovani sistem „Morava“, sistemi PASARS i UPARS, oklopni transporter BRDM-2MS, kao i oklopna borbena vozila „Lazar-3“, „Miloš“, BOV KIV, M-20 MRAP, ali i ostala sredstva kojima je opremljena Vojska Srbije. Građani Srbije će imati priliku da vidite najsavremeniju opremu kojom su opremljeni naši vojnici, a pre svega opremu za izviđanje, za osmatranje, kao i najmodernije naoružanje.

Kako će vežba izgledati?

- Vežba će se realizovati kroz sedam segmenata. Između ostalog, biće prikazano ostvarivanje prevlasti u vazdušnom prostoru uz korišćenje sredstava artiljerijsko-raketnih jedinica za PVD, izviđanje borbenog rasporeda neprijatelja iz vazduha uz pomoć dronova i bespilotnih letelica, kao i angažovanjem oklopno-izviđačke čete, lovačka zaštita udarnih grupa u izvršenju zadataka izolacije bojišta, vatrena priprema napada jednovremenim dejstvima artiljerijsko-raketnih sredstava i sistema zemlja-zemlja i drugo. Neposrednom vazduhoplovnom vatrenom podrškom vazduhoplovnih snaga stvaraju se povoljni uslovi za upad snaga Kopnene vojske u prednji kraj neprijatelja i borbu po dubini. Vežba se završava specijalnim desantom iz aviona i desantom iz helikoptera. 

Pročitajte još: