Prodavnica
Tanjug/Tanja Valić
Prodavnica

Tanjug/Tanja Valić

Prodavnica, Foto: Tanjug/Tanja Valić

Đuričić kaže da je niskomineralna voda ubedljivo najbolji izbor za sve grupe - bebe, decu, bolesne, zdrave, a objašnjava i važnost svakog sastojka vode.

- Gornja dozvoljena granica natrijuma je 20 miligrama po litru, ali "bilo bi bolje da ga ima što manje u vodi. Ono što karakteriše niskomineralne vode jesu niže vrednosti od tih maksimalnih koje pravilnik definiše", objašnjava farmaceut.

Ona ističe da na količinu natrijuma u vodi posebno treba da obrate pažnju oni koji pate od visokog pritiska, dakle hipertoničari, tako da bi svakako i ova količina koja se unosi vodom trebalo da bude kontrolisana.

Koju vodu pijete?

 

Maksimalna dozvoljena količina magnezijuma u vodi je 30mg/l, a kalcijuma 100 mg/l.

Uloga kalcijuma i magnezijuma je veoma važna u organizmu, zato što ulazi u sastav koštane mase. Oba sastojka su važna za izgradnju koštane strukture, nervnu provodljivost, funkciju srčanog mišića, koagulaciju krvi, naglasila je farmaceutkinja.

- Ukoliko je u pitanju tvrda voda, što se obično dešava sa našom vodom sa česme, ona ima veću količinu kalcijumovih i magnezijumovih soli, u tom smislu treba voditi računa zato što mogu da se jave kamenčići u bubregu - pojasnila je Đuričić, dodajući da voda sa česme nije niskomineralna.

Kada je reč o odnosu kalcijuma i magnezijuma u vodi, kaže da je najbolje da odnos bude dva prema jedan, zarad njihovog dobrog delovanja u organizmu.

- To su vrednosti koje obezbeđuju bioiskoristljivost oba elementa, u suprotnom bi ometali međusobnu resopciju, a to bi moglo da dovede do promene njihove funkcije u organizmu.

Gornja dozvoljena vrednost kalijuma je 10 mg/l, a ovaj sastojak je važan za održavanje acidobazne ravnoteže u organizmu, za održavanje ravnoteže telesne tečnosti, nervnu provodljivost i kontrakciju mišića.

Minerali, voda za piće

Printscreen/ RTS

Minerali, voda za piće, Foto: Printscreen/ RTS

Sulfati su, kaže, sinonim laksativnog delovanja ako se uzimaju u većim količinama, ali u niskomineralnim vodama ne bi trebalo da izazivaju probleme.

Fluoroidi nisu karakteristični generalno za naše vode, tako da su maksimalne vrednosti od 1mg/l nešto što se i ne dostiže, ali sve više od toga nije poželjno jer izaziva fluorozu zuba i promene koje nisu poželjne.

Hloridi su važni za održavanje ravnoteže telesne tečnosti, i glavni izvor je so, natrijum hlorid, to je najvažniji izvor unosa u organizam hlorida.

Gornje dozvoljene vrednosti mangana, selena i gvožđa su vrlo male (0,02, 0,01 i 0,05) – u niskomineralnim vodama ih ima u tragovima, a njihova uloga je vrlo značajna kada se unose u nekim preporučenim vrednostima.

Iako su svi ovi minerali u vodi vrlo korisni, farmaceutkinja kaže da je njihova bioiskoristljivost u vodi jako visoka, tako da je bolje da vrednosti odnosno brojke budu što niže.

Pročitajte još: