Patrijarh i vladike na Kosovu, počinje sveti sabor
Privatna arhiva
Patrijarh i vladike na Kosovu, počinje sveti sabor

Privatna arhiva

Patrijarh i vladike na Kosovu, počinje sveti sabor, Foto: Privatna arhiva

- Odluka Sabora da stanemo na stranu Rusa donesena je gotovo jednoglasno, iako je arhijerejima SPC otvoreno poručeno da se tom temom bave veoma pažljivo, kao i da bi stajanje na stranu RPC-a bilo katastrofalno po SPC i imalo dalekosežne posledice. Na kraju im je preporučeno da je bolje da ili zauzmu neutralan stav ili da uopšte ne zauzmu nikakav stav - kaže naš izvor iz SPC.

Naš sagovornik sa Sabora navodi da su se na sednici pominjale pretnje i ucene koje su stizale od stranih diplomata, ali da su vladike ostale principijelne.

Pročitajte još:

Otuda je usledilo i saborsko saopštenje u kojem se ističe da je Sabor sa žaljenjem konstatovao da je Carigradska patrijaršija donela kanonski neutemeljenu odluku da rehabilituje i za episkope prizna dvojicu vođa raskolničkih grupacija u Ukrajini. Sabor je predložio Carigradskoj patrijaršiji i svim ostalim pomesnim autokefalnim Pravoslavnim crkvama da se pitanje autokefalije i pitanje pravoslavne dijaspore što skorije razmotre na svepravoslavnom saboru.

Politički analitičar Dragomir Anđelković navodi da je dobro što je SPC odolela pritiscima.

- Zapadne ambasade su navikle da se mešaju u mnoge sektore - od same politike do crkvenih pitanja i da vrše pritisak kako bi politika koju zastupaju bila realizovana. A SPC je zauzela racionalan i odgovoran stav da se ne svađa ni sa kim, ali da bude na pozicijama koje su u skladu s našim nacionalnim interesom.

Verski analitičar Draško Đenović ističe da ni njega ne čudi to što su predstavnici stranih ambasada pokušali da zastraše naše vladike i utiču na njihove stavove, budući da je, kako kaže, pitanje Ukrajine čisto političko pitanje.

- Razlog za ovakav stav naše crkve je to što se SPC zalaže za kanonske principe, bez upliva dnevne politike, kao što je slučaj s Ukrajinskom crkvom, gde je sasvim jasno da je vaseljenski patrijarh to uradio u sprezi sa političarima. Stav SPC je da se kanoni moraju poštovati - kaže Đenović.

Injac: Drugačiji stav bio je nemoguć

Verski analitičar Željko Injac kaže da je jedan od razloga za ovakav stav SPC strah da bi autokefalnost mogle da dobiju i nepriznate tvorevine poput Makedonske, Crnogorske ili Hrvatske pravoslavne crkve.

- Bilo je nemoguće da iznesu drugačiji stav zbog svoje situacije u Crnoj Gori, Makedoniji, Hrvatskoj gde takođe postoji strah od autokefalnosti. Evo, raspop Miraš Dedeić je priznat od ukrajinskih raskolnika, jer oni jedni druge priznaju. Drugi razlog je to što smo izgubili poverenje u carigradskog patrijarha, jer je on do pre nekoliko godina govorio kako podržava Moskovsku patrijaršiju po pitanju Ukrajinske crkve. SPC je ovde samo zaštitila svoje interese - kaže naš sagovornik.

Komentari (1)

Ranko

14.11.2018 08:27

Slava Bogu.