Patrijarh Irinej
Alo
Patrijarh Irinej

Alo

Patrijarh Irinej, Foto: Alo

Pojedini ruski mediji preneli su vest da se pogoršalo zdravstveno stanje poglavara SPC Irineja (90) koji se od 4. novembra nalazi u vojoj kovid bolnici na Karaburmi u koju je smešten nakon što je utvrđeno da je inficiran koronavirusom. Međutim, vladika Stefan Šarić, vikarni episkop patrijarha juče je za "Alo!" demantovao takve natpise navodeći da je zdravstveno stanje njegove svetosti sasvim zadovoljavajuće, da je u bolnici preventivno i prevenstveno zbog svojih godina.

vladika Stefan Šarić

printscreen

vladika Stefan Šarić, Foto: printscreen

- Sve je dobro, po predlogu lekarskog tima patrijarh će biti u bolnici 14 dana, koliko traje taj oporavak - izjavio je vladika Stefan za naš list.

Podsetimo, opasnim virusom patrijarh srpski najverovatnije se zarazio u 1. novembra u Podgorici (gradu koji je po broju obolelih među najvećim žarištima u Evropi), kada je u hramu, kroz koji su defilovale hiljade ljudi, služio opelo na višečasovnoj sahrani mitropolita Amfilohija.

Da nije bilo to puta, kako je ranije ispričao vladika Stefan prvi među jednakima u SPC se verovatno ne bi ni testirao, budući da nikave simptome i tegobe nije imao.

- Pošto je test pokazao da jeste pozitivan, na naše insistiranje on je zadržan u bolnici jer čovek ima 90 godina i nismo želeli da se bilo šta nepredvidivo desi. Ovako smo mirni jer je pod budnim okom najboljih lekara, a svaka promena se prati da ne bi došlo do nekih eventualnih nepredviđenih komplikacija. Svi vernici i ljudi koji brinu za patrijarhovo zdravlje, treba da budu mirni i spokojni jer je on dobrog zdravstvenog stanja i raspoloženja. U šali kaže da njemu nije ništa već da smo mu mi izmislili bolest kako bismo se odmorili od njega - naveo je vladika pre nekoliko dana.

Pročitajte još: