Vladika Jovan jedva izbegao linč!

Snežana Dž. Stojanović | vesti 2017-11-25 11:35:43 2017-11-25 11:35:43

Narod odbranio sveštenika Sašu Ognjanovića iz Crkve Svetog velikomučenika kneza Lazara u Beloševcu kod Kragujevca od episkopa šumadijskog Jovana, koji je hteo da ga protera u drugu eparhiju!

Rajko Ristić ALO

Kako “Alo!” saznaje, parohijani su uoči slave Đurđic u znak protesta legli pod džip vladike Jovana, a kada je hteo da izađe iz crkvenog dvorišta, počeli su da mu drmaju automobil, zbog čega je morao da zove policiju u pomoć! Parohijani su se usprotivili odluci episkopa šumadijskog Jovana, koga zovu Lepi Jova, da njihovog sveštenika otpusti iz šumadijske eparhije i premesti ga u drugu eparhiju SPC-a. Organizovali su potpisivanje peticije protiv samovolje vladike, a uoči slave Đurđic okupili su se ispred Crkve Svetog velikomučenika kneza Lazara u Beloševcu i sprečili ga da otera njihovog omiljenog sveštenika.

 

 

Kako saznajemo, parohijani smatraju da vladika želi, navodno, da proda mesto sveštenika u Beloševcu, jer je izuzetno bogata parohija!

 

Kačavenda imao dečka Pantu

Naš sagovornik navodi da je Kačavenda u toj eparhiji imao nabildovanog dečka, izvesnog Pantu. - S njim je uživao i često išao na kolače u obližnju poslastičarnicu „Srce“, i to u odelu. Panta je pevao u horu, a ubrzo je unapređen. Kačavenda i dalje uživa u velelepnom manastiru Svete Petke, poznatijem kao Pet jezera u Republici Srpskoj, iako je zvanično smenjen. Jovan nikada nije želeo da pozove Kačavendu u goste, iako mu je ovaj rekonstruisao celi dvor. On ga je godinama dorađivao i ubacio džakuzi. Vladiki Jovanu je smetala Kačavendina moć i pripadnost gej lobiju, jer je on strejt i godinama je bio ženskaroš. Njih dvojica se i dan- danas ne podnose - tvrdi naš izvor iz eparhije.

- Narod se bacao pod automobil vladike! Tri mušarca su legla napred, a trojica pozadi i nisu mu dozvolili da pokrene džip! On je počeo da ih kune i naziva jereticima! Kada je ušao u džip, vernici su počeli da drmaju automobil, zbog čega je zvao policiju, tražio da mu oslobodi put i da mu obezbedi da izađe iz kruga crkve. Odlazeći, svešteniku Ognjanoviću zapretio je skidanjem mantije kroz kanonski otpust - kaže žena koja je bila očevidac ovog incidenta. Sveštenik Saša Ognjanović je već 18 godina u Šumadijskoj eparhiji, a 10 godina je sveštenik u Crkvi Svetog velikomučenika kneza Lazara u Beloševcu. Naš izvor blizak ovoj eparhiji kaže da su skandali počeli još uoči Jovanovog dolaska, kada je Vasilije Kačavenda počeo da se razbacuje novcem za obnavljanje dvora.

- Posle brzinske smrti vladike Save Šumadijskog Vukovića 2001, za koga se pričalo da će naslediti patrijarha Pavla, za administratora Šumadijske eparhije postavljen je Kačavenda, do dolaska vladike Jovana iz SAD-a. Kačavenda je u sefu eparhijskog dvora u Kragujevcu zatekao milione pokojnog vladike Save Šumadijskog.

Skromni vladika se nije ni ohladio u grobu, a Kačavenda je razrušio celi njegov dvorac i počeo rekonstrukciju, govoreći, navodno, da to radi za novog vladiku, iako se znalo da Jovan dolazi iz SAD za godinu dana. Razbacivao se milionima, a na dvor je utrošio oko 100.000 evra. Samo jedna ikona, koju je radio Grk Adonis, koštala je oko 2.500 evra! Posle toga je pozlatio celi ulazni hol. Kada su ga pitali: “Zašto to radiš, kad će Jovan biti u Kragujevcu, a ti ideš u Bosnu?” uzvratio je: “Hoću da Jovan crkne od muke kad vidi moju veličinu!” Naravno, to je sve bio izgovor za pranje novca - tvrdi naš izvor blizak Šumadijskoj eparhiji.

Bahatost u Hilandaru

Dana 4. decembra 2016. vladika šumadijski Jovan nije poštovao liturgiju u Hilandaru. Kada je patrijarh Irinej, kao prvi poglavar SPC-a, služio liturgiju u Hilandaru na dan slave, Vavedenje presvete Bogorodice, vladika šumadijski kucao je SMS usred službe!

 

 

Expand player
Pogledajte više