Ana Gligić
Screenshot/YT/N1
Ana Gligić

Screenshot/YT/N1

Ana Gligić, Foto: Screenshot/YT/N1

Izvrsni stručnjak dr Ana Gligić, bila je raspoložena da, ponovo, govori za naš portal. Sagovornica je na početku potvrdila vest da je primila vakcinu. 

- Jesam, primila sam vakcinu, ali ne bih da navodim koju. Sa mnom su na vakcinaciji bili i članovi moje porodice . Osećam se dobro, ja i članovi. Svako je od nas primio različitu vakcinu. Moja deca su primila kinesku i Fajzerovu vakcinu. Jedan od sinova se odlučio za Fajzerovu zato što želi da poseti svoje dete u Londonu, a pribojava se vakcinalnog pasoša i toga šta taj dokment može da zahteva - započinje sagovornica i dodaje da ona sama veruje u sve vakcine.

- Nemam nus pojave, iskreneo ne osećam čak ni bol na mestu uboda, kao da nisam ni primila vakcinu! 

Gospođa Gligić kaže da, po njenom mišljenju, u ovom periodu najracionalnija odluka je kineska vakcina.

- Ako ćete me pitati koju vakcinu je naracionalnije primiti, to je kineska vakcina. To je jedina vakcina na tržištu koja je napravljena od celog virusa - objašnjava virusolog.

- Ja se do sada nisam vakcinisala zbog privremenog zdravstvenog problema, međutim to je svedeno pod kontrolu - kaže Gligić.

16.01.

Avion sa tovarom od milion doza kineske vakcine Sinofarm sleteo je na beogradski aerodrom Nikola Tesla, a dočekao ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

18.01 

Kineska vakcina "Sinofarm" dobila sertifikat u Srbiji

Doktorka navodi da ne želi da promoviše vakcinu, ali i podseća se da su joj ranije firme nudile da reklamira vakcine, što je onda odbila u samom početku, jasnim stavom.

- Nudili su mi da reklamiram vakcine, ne ove za koronu, već pre cele ove situacije, to su bile vakcine za pneumokoke. Rekla sam da me takve ponude ne zanimaju ni najmanje i zamolila da me tim povodom više nikada ne kontaktiraju - kaže principijalna Gligić.

Da li je u vakcini čip?

Vakcina

Tanjug/AP Photo/Paul Sancya

Vakcina, Foto: Tanjug/AP Photo/Paul Sancya

Nepoverenje u narodu izazvano je teroijama zavere, a jedna od njih je i ta da se unutar vakcine nalazi sadržaj koji u sebi ima čip. Pitali smo virusologa da prokometariše takve tvrdnje.

- Ja sam se bavila virusologijom, svojevremeno smo koristili najmanje moguće igle, onda kada smo radili eksperimente na određenim životinjama, kada je situacija to od nas i zahtevala. Lično sam posmatrala iglicu kojom sam dobila vakcinu i tvrdim da kroz nju ne može da prođe ni najmanji trun, a da ne zapne.

Zanimljiv dogovor!

Ana Gligić, aktivna je i svoje vreme ne traći. Sa svojim poznanicima je sklopila svojevrstan dogovor. Zamolila ih je da provere količinu antitela pre vakcinacije, ali i posle.

- Ja sve posmatram i pratim. Mnogi moji poznanici će pre revackinacije dati krv, kako bi provereili količinu antitela, oni će meni te rezultate doneti da ja sama uporedim kako koja vakcina deluje. Jedan moj prijatelj je rekao da će i nakon revakcinacije proveriti količinu antitela.

O izboru vakcine virusolog Ana Gligić, navodi sledeće:

- Ja sam svojevremeno izjavila da ću primiti rusku vakcinu, onda kada su na tržištu bile vakcine na nosaču i kad je bio mesindžer RNK vakcine, Moderna/Fajzer. Tada sam rekla da želim rusku vakcinu jer je namudrije napravljena, odnosno na adeno virusu (za jednu vakcinaciju na jednom virusu, a za drugu na drugome). Ta vakcina koju su Rusi napravili je bila namenjena stanovništvu do 60 godina. Pitala sam se zašto je to tako, a onda sam pre neki dan preko prijatelja dobila članak koji navodi da su Rusi to izjavili zato što nisu imali istraživanje nad ljudima iznad 60 godina, kao i da nema nikakav loš uticaj na starije - pojašnjava naučnica.

Ruska vakcina, Sputnik V

EPA

Ruska vakcina, Sputnik V, Foto: EPA

Kako kaže Gligić najbolja je vakcina ona koja u sebi ima virus koji je razmnožen i određenim tehnikama umrtvljen, koja kao takva ne može da razboli nikoga prilikom probe takve vakcine.

- Osim kineske, takvu vakcinu prave Rusi i čekaju na njenu licencu. Takva vakcina je grip vakcina, ali i prva vakcina protiv dečije paralize. Ona daje imunitet koji nije previše dugortrajan, zato što ste u procesu pravljenja nešto od virusa oduzeli. Mnogo je bolje da imamo vakcinu koju, takođe Rusi najavljuju da prave, koja u sebi ima živi virus koji je određenim tehnikama oslabljen, to je "atenuirana", živa vakcina oslabljena kroz određene pasaže i tenike - kaže virusolog i ističe da do dolaska takve vakcine treba da prođe najmanje tri godine probe na ljudima, kao i da ona sama čeka takvu vakcinu zato što će možda baš tako napravljena vakcina dati doživotan imunitet na ovaj virus.

Takva atenuirana živa vakcina je bila ,između ostalog, vakcina protiv velikih boginja.

Ana Gligić pretpostavlja da će imunitet koje ove vakcine pružaju trajati dve godine, ali i da je to period koji treba da prođe kako bi se u međuvremenu razvila ta prava atenuirana vakcina.

- Ove brzometne vakcine, a to su Fajzer i mesindžer RNK-a, su vakcine koje za sada dobro deluju, ali to treba pratiti. O virusu ne znamo puno, ali ni o vakcinam ne znamo više od toga - kaže Gligić i ujedno navodi da ona ne može da pretpostavi kakve će takva vakcina posledice ostaviti na organizam čoveka.

Vakcina

AP Photo/Ješica Hill

Vakcina, Foto: AP Photo/Ješica Hill

Kako kaže ona je razmišljala i nije želela da utiče na svoju decu. Izložila im je sve što zna o tome i rekla da su oni vlasnici svojih života, ali da bi ona lično razmislila o takvoj vakcini nove  tehnologije.

Kineska vakcina je, sa druge strane, napravljena starom metodom.

- Kineska vakcina je mrtva vackina. Sadrži virus prenosioca sa ulice, uzet razmnožen i ubijen, a potom proban na ljudima i životinjama. Takve su grip vakcine, polio salk vakcine i one daju imunitet, ali on ne traje dugo. To navodi na razmišljanje koliko često ćemo morati da se revakcinišemo - objašnjava sručnjak.

- Projektovala sam da će ovaj virus nestati sam od sebe, međutim on nas je iznenadio i po načinu prenosa. Ovaj virus opstaje na visokim temperaturama dugo, mutira. Menjaju se protokoli i procedure, bira se šta se misli da je nabolje u trenutuku.

Kako tvrdi virusolog koja je bila na prvim redovima u brobe sa variolom verom, vakcina koja je napravljena od mrtvog virusa će bolje štititi od one vakcine na nosaču virusa, a mrtav virus je u kineksoj vakcini.

- Ja verujem u sve vakcine, odnosno da će dati imuni odgovor - kaže Gligić.

Korona i ljubimci

Povodom vesti da će i ljubimci morati da prime vakcinu, Gligić ističe sledeće.

Pročitajte još: