Učionica klupa škola
Dejan Briza
Učionica klupa škola

Dejan Briza

Učionica klupa škola, Foto: Dejan Briza

Čekaonice domova zdravlja i privatnih ordinacija vrve od dece koje roditelji dovode zbog visoke temperature, koja je najčešće praćena pojačanom sekrecijom iz nosa, jakim kašljem, a neretko i povraćanjem i dijarejom. To je razlog što je u mnogim učionicama đaka toliko malo, da se mogu prebrojati na prste jedne ruke.

Prevencija:

- Izbegavati odlaske u igraonice ili na rođendane

- Uzimati što više voća - Konzumirati što više tečnosti

- Ne dodirivati na javnom mestu usta i nos rukama

- Ne koristiti maramice više puta

- Redovno prati ruke

- Po dolasku kući treba se odmah presvući

- Provetravati sobe, temperatura u domu treba da iznosi od 20 do 22 stepena

 Tako je u jednom odeljenju OŠ „Veselin Masleša“ od 30 đaka nastavi prisustvovalo svega dvoje. Ništa bolje nije ni u drugim beogradskim školama.

- Od 25 đaka, koliko broji odeljenje moje ćerke, samo sedmoro ih ide u školu jer su svi ostali bolesni. Četiri dana borimo se sa visokom temperaturom, a ćerka se ne odvaja od maramica zbog pojačanog sekreta iz nosa. Povraćala je samo prvi dan i to je, hvala bogu, prestalo - kaže mama učenice trećeg razreda jedne beogradske osmoletke.
U Domu zdravlja Voždovac veliki broj pacijenata, kako navode, beleže od ponedeljka, a služba za zdravstvenu zaštitu dece i školske dece tog doma zdravlja dnevno pregleda čak 1.500 najmlađih pacijenata.

- Čekaonica nam je prepuna! Najviše nam dolaze mališani sa visokom temperaturom i jakim kašljem. Međutim, kada virus obori imunitet, neretko dobiju i bakterijsku infekciju što im dodatno pogorša stanje. Inače, svaki lekar po smeni primi između 50 i 80 pacijenata, ali za sada nismo imali većih komplikacija - objašnjava za „Alo!“ Milena Janićijević, načelnica te službe, i navodi da je porastu broja obolelih od respiratornih i crevnih infekcija doprinelo toplije vreme za ovo doba godine.

Prehlada grip bolest temperatura kijanje kašalj bronhitis

Shutterstock

Prehlada grip bolest temperatura kijanje kašalj bronhitis, Foto: Shutterstock

Pedijatar Saša Milićević za „Alo!“ navodi da se najčešće radi o rinovirusima.

- U početku se javlja curenje iz nosa, potom kašalj, a onda i temperatura od 38,5, koja potom nastavlja da raste. Dolazi do gubitka apetita, bolova u rukama i nogama, ali i crvenila u očima. Decu do četiri godine bi odmah nakon što se pojave ovi simptomi trebalo odvesti kod lekara jer postoji mogućnost da dođe do frasa, a one starije nakon tri dana ukoliko se stanje ne popravi - kaže dr Milićević.
Da se broj izostanaka u školama i vrtićima proteklih dana znatno povećao, potvrđuju i u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd.
- U odnosu na pre dve nedelje, broj obolelih od akutnih respiratornih infekcija je znatno porastao prošle nedelje, sa 13.379 na čak 16.800. Ovi podaci govore da je došlo do ubrzanog prenošenja virusa, zbog čega možemo očekivati još veći porast broja obolelih. Deca nikako ne bi trebalo da idu u školu ukoliko imaju tegobe - kaže dr Kon.
Statistika i na nivou čitave Srbije govori da je broj obolelih od akutnih respiratornih infekcija, među kojima su i oboljenja slična gripu, u porastu, a da je među njima najviše najmlađih. 

Predrag Kon

Tanjug/Dragan Kujundžić 4.1.2018

Predrag Kon, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić 4.1.2018

Ima gripa u Beogradu, ali nema epidemije

Epidemiolog Predrag Kon ističe da je u dečjim kolektivima u glavnom gradu zastupljen i virus sezonskog gripa (AH3). Međutim, epidemija gripa u Beogradu zasad neće biti proglašena jer je za to, kako navodi, potrebno da se registruje 1.000 obolelih za nedelju dana.
- Prošle nedelje registrovano je 100 obolelih od gripa, zbog čega se i dalje nalazimo u niskom intenzitetu njegove aktivnosti. Ako pređe u srednji nivo aktivnosti, proglasićemo epidemiju - kaže Kon.

Preporuke lekara kada se pojavi virus

- Jesti: pirinač, banane, krompir-pire, pečene jabuke, krekere, slane štapiće, prepečen hleb
- Izbegavati: kruške, pomorandže, mandarine
- Koristiti rastvore za nadoknađivanje tečnosti i elektrolita

Apoteka

Tanjug/ Jovo Mamula

Apoteka, Foto: Tanjug/ Jovo Mamula

Gužve u apotekama

Kako se „Alo!“ juče uverio, zbog respiratornih i crevnih infekcija u mnogim beogradskim apotekama se formirao red.
- Osim preparata koji ublažavaju simptome nazeba i gripa, kupuju se i lekovi za snižavanje temperature, dok probiotike traži skoro svaki drugi kupac - kažu za naš list u jednoj beogradskoj apoteci.


Šarčević: U kontaktu smo sa Ministarstvom zdravlja
Ministar prosvete Mladen Šarčević naveo je juče za „Alo!“ da je upoznat sa povećanim brojem izostanaka u školama zbog virusnih infekcija, zbog čega je u stalnom kontaktu sa Ministarstvom zdravlja.
- Pratimo situaciju i za sada je sve pod kontrolom. Ostaje da vidimo u kojoj će meri direktori školskim upravama prijavljivati izostanke zbog virusa, pa ćemo u skladu sa tim i reagovati - kaže ministar.