Hiv
EPA/ Chamila Karunarathne
Hiv

EPA/ Chamila Karunarathne

Hiv, Foto: EPA/ Chamila Karunarathne

Nepoznati nulti pacijent je bio deo invazije 1.600 belgijskih i francuskih trupera, koji su sa 4.000 saboraca iz Afrike putovali iz Liopoldvila iz belgijskog Konga do udaljene baze u Kamerunu, rekao je Pepen, koji je radio kao doktor u centralnoj Africi osamdesetih godina prošlog veka, preneo je ''''Njujork post''''.

Pepen, profesor Odeljenja za mikrobiologiju i infektivne bolesti na univerzitetu Šerbruk u Kvebeku, izneo je zanimljivu hipotezu u novom izdanju njegove knjige "Počeci side".

Nulti pacijent je najverovatnije bio povređen nakon ubijanja jedne vrste šimpanze, koja je bila inficirana sličnim virusom, koji je bio prethodnik HIV-a, koji izaziva sidu, napisao je Pepen u članku Kembridž univerziteta.

Milioni širom sveta se bore sa HIV-om

Tanjug / AP

Foto: Tanjug / AP

U prvom izdanju knjige iz 2011. godine, Pepen je prvobitno rekao da je HIV prešao sa šimpanzi na ljude nakon što je povređeni afrički lovac 1921. godine ubio jednu od životinja i tada se zarazio.

Pepen je zatim objasnio da je HIV nastavio da se širi po celom svetu "kolonizacijom, prostitucijom i kampanjama javnog zdravlja u kojima su nedostajali uobičajeni bezbednosni protokoli, poput zabrane deljenja igala".

Međutim, u drugom izdanju, objavljenom ovog meseca, Pepen se oslanja na istraživanje u medicinskim arhivima u Africi i Evropi, sugerišući da nulti pacijent nije bio lovac, već izgladneli vojnik iz Prvog svetskog rata, koji je bio primoran da lovi šimpanze zbog hrane, kada je njegov puk zapeo u zabačenoj šumi oko Moloundoua u Kamerunu i ostao bez zaliha hrane.

Pročitajte još: