Vreme, vetar, hladno
Shutterstock/Orlok
Vreme, vetar, hladno

Shutterstock/Orlok

Vreme, vetar, hladno, Foto: Shutterstock/Orlok

Stambena zajednica je odgovorna za neizvršenje, odnosno pogrešno izvršenje poslova iz domena njene nadležnosti, a u to spada i šteta koja je nastala opadanjem fasade u slučaju jakog vetra.

"Ne smemo da zanemarimo faktor više sile, a u ovom slučaju viša sila je elementarna nepogoda koju predstavljaju orkanski vetrovi, tako da je potrebno dokazati da je šteta nastala iz propusta odnosno lošeg održavanja, a to utvrđuju sudovi. Dakle, sud je taj koji određuje odgovornost", istakao je profesionalni upravnik zgrada Stanimir Spasić gostujući u Jutarnjem programu.

Prema njegovim rečima, upozorenje i adekvatno ograđivanje prostora oko zgrade gde može doći do pada fasade je privremeno rešenje dok se ne pristupi sanaciji fasade.

"Potrebno je što pre otkloniti opasnost po zdravlje i živote ljudi. Ukoliko dođe do nezgode i posle toga suda i presude, vlasnici delova stambene zajednice su subsidijarno odgovorni. Ako ne može od zgrade, šteta se može naplatiti od bilo kog vlasnika posebnog dela, a taj vlasnik posebnog dela može kasnije da ispostavi regresni zahtev ka ostalim vlasnicima posebnih delova", naveo je Spasić.

Pošto mnoge zgrade imaju profesionalne upravnike koje angažuju posebne kompanije, stambena zajednica može da tuži profesionalne upravnike, odnosno njihove kompanije zbog propusta ili neadekvatnog održavanja zgrade.

Iako osiguravajuća društva nude pakete osiguranja ako drvo u vašem dvorištu nekog povredi, te pakete u Srbiji niko nije iskoristio.

Ko je zadužen za skupljanje lišća i čišćenje snega?

Stanari jedne stambene zajednice pored toga što su dužni da održavaju zgradu, dužni su i da održavaju zemljište koje služi za upotrebu zgrade, a u to spada košenje trave i skupljanje lišća, čišćenje snega.

"To sve spada u domen obaveza stambene zajednice, a kazne za neispunjavanje obaveza piše nadležna komunalna inspekcija", napominje profesionalni upravnik zgrade.

Ledenice su problem koji nam predstoji, a za koje je takođe odgovrna stambena zajednica.

"To jeste problem kako skinuti, jedino da se ogradi deo oko zgrade i napiše natpis 'pazite ledenice'. Postoje službe, ali one su retke i rade noću i predstavljaju veliki izdatak za stambenu zajednicu", zaključio je Stanimir Spasić i dodao da su u profesionalnim upravnicima mnoge zgrade prepoznale partnere, te imaju odličnu saradnju sa vlasnicima stambenih delova.

Pročitajte još: