Goran Vesić
Grad Beograd
Goran Vesić

Grad Beograd

Foto: Grad Beograd

Vesić za Tanjug napominje da je zabrana administracije u Prištini poruka Srbima da "nemaju pravo koje drugi građani na KiM imaju".

On podseća da je planirani boravak na Kosovu bio zbog povelje Beograda i Kosovske Mitrovice o bratimljenju, kao i zbog provere kako napreduju projekti koje grad Beograd finansira: izgradnja parka i dečjeg igrališta i zgrade gde će se smestiti 40 izbegličkih porodica.

- Danas je Hoti ovim gestom poslao poruku da srpska deca iz severne Kosovske Mitrovice ne treba da imaju park kao i da oni izbegli ne treba da imaju svoj dom već da žive u kolektivnom smeštaju - istakao je Vesić.

Preporučujemo:

Prema njegovim rečima, jutrošnjom zabranom su prištinske vlasti prekršile Briselski sporazum koji predviđa svu slobodu kretanja.

Vesić ukazuje i da, iako je deo Briselskog sporazuma, nije formirana Zajednica srpskih opština koja bi, kako kaže, imala nadležnosti i na infrastrukturi i na obrazovanju i na zdravstvu.

- Jasno nam je zašto ne žele ZSO. Oni u stvari ne žele da bilo ko pomaže Srbe. Ako se pomažu Srbi onda su njihovi uslovi života bolji i neće se iseljavati. Plan albanskih vlasti je, ko god da je na vlasti, da se Srbi iseljavaju sa KiM - ocenjuje Vesić.

Kako kaže, i srpska i albanska deca treba da imaju igrališta u suživotu "jednih i drugih", i Srbija nema ništa protiv da premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti otvori dečje igralište, primera radi, u Preševu, ali je očigledno da (Priština) živi samo od incidenata "jer im normalna situacija u kojoj postoji saradnja ne odgovara".

On kaže i da je kroz razgovor sa kosovskim policajcima, Albancima, koji su poslati da ga spreče da pređe administrativnu liniju, stekao utisak da im je krivo i da ne odobravaju potez Prištine.

- Svi su se izvinjavali i govorili da su takvo naređenje dobili a potom su kazali: Mi želimo da vi dolazite ovde i da mi idemo kod vas - ispričao je Vesić.