Škola, đaci
Alo!/ Dejan Briza
Škola, đaci

Alo!/ Dejan Briza

Škola, đaci, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Đake u Srbiji do početka nove školske godine deli nešto više od tri nedelje, a za mnoge od njih nastava neće biti ista. Kako za „Alo!“ navodi ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, od 1. septembra velike promene očekuju, pre svega, osmake zbog uvođenja novih predmeta.

Pročitajte još:

Dosadašnji predmet tehničko i informatičko obrazovanje zameniće dva nova. Jedan je tehnika i tehnologija, a drugi predmet biće informatika i računarstvo.

Novine i kod srednjoškolaca

I srednjoškolci će od naredne školske godine usvajati nova znanja. Naime, učenici četvrtih razreda učiće o odbrani, civilnoj zaštiti i reagovanju u slučaju prirodnih katastrofa i elementarnih nepogoda.

- Odbrana i zaštita neće biti stalan predmet, već će u toku jedne školske godine biti održano ukupno četiri časa, a držaće ih razredni starešina. Škola može angažovati i goste iz Ministarstva odbrane – kaže Šarčević.

- U okviru predmeta tehnika i tehnologija đaci će praktično učiti o mnogim stvarima koje su u vezi sa svakodnevnim životom, od toga kako se primenjuju i kako rade električni aparati, pa do toga kako se štedi energija i kako se održavaju kućne elektroinstalacije. Takođe, već u osnovnoj školi đaci će učiti da programiraju i to u sklopu predmeta informatika i računarstvo. Inače, sve ove novine usvojene su još 2017. godine, ali će od septembra prvi put početi da se primenjuju - pojašnjava za „Alo!“ Šračević.

Ministar ističe i da će, uz dva nova predmeta, fizičko biti dopunjeno nastavom iz zdravstvene kulture.

Mladen Šarčević

Tanjug/Rade Prelić

Mladen Šarčević, Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Osnovcima su potrebna znanja iz oblasti zdravlja, a da ne bismo uvodili novi predmet i dodatno povećavali broj časova, transformisali smo fizičko vaspitanje. Naime, časovi fizičkog će od sada imati zdravstvenu komponentu, pa će se na njima učiti, recimo, na koji način vežbe utiču na organizam, kakav je značaj pravilne ishrane, koliko su štetni duvan i alkohol. Na ovaj način učenici će moći da primene i povežu znanja iz biologije, a možda se neki do njihzainteresuje i za medicinu, pa nakon osnovne upiše medicinsku školu - navodi ministar.

Sve je spremno za celodnevnu nastavu

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević za „Alo!“ navodi da je sve spremno da od septembra počne i celodnevna nastava, u kojoj će deca nakon časova imati razne aktivnosti. - Tri stotine osnovnih škola kreće u jednosmenski rad kroz celodnevni boravak, u kome će deca kada završe obavezni nastavni ciklus koji počinje ujutru imati pauzu, obrok i potom mogućnost da se u školi bave dodatnim pedagoškim sadržajima, sportskim i umetničkim programima, učenjem stranih jezika - kaže ministar.

Prema njegovim rečima, primarni cilj čitave reforme školstva jeste da đaci nauče da povezuju sadržaj koji uče i da naša zemlja konačno počne visoko da se kotira na najvećoj međunarodnoj proveri postignuća učenika - PISA testu. 

BONUS VIDEO: Pitali smo građane šta misle o Borisu Džonsonu - jedan odgovor je HIT