Užička tvrđava
Shutterstock
Užička tvrđava

Shutterstock

Užička tvrđava, Foto: Shutterstock

Užička srednjovekovna tvrđava je simbol grada na Đetinji. Pored svoje dominantne pozicije u odnosu na samo Užice, ova tvrđava se provlači i kroz većinu heraldičkih i simboličkih elemenata ovog grada.

I pored toga poslednji konzervatorski i arheološki radovi na tvrđavi rađeni su daleke 1982. godine. Tri i po decenije ovaj lokalitet je propadao i ležao zapušten u smeću, trnju i korovu.

Stvari su počele da se menjaju u poslednjih nekoliko godina, kada se angažovanjem aktuelnog gradskog rukovodstva, uz veliku podršku Vlade Republike Srbije i resornih ministarstava, kao i velikom energijom i doprinosom Nikole Selakovića, sve promenilo.

Užička tvrđava

Shutterstock

Užička tvrđava, Foto: Shutterstock

Do sada su završeni radovi na konzervaciji Gornjeg i Srednjeg grada, čime su se stvorili uslovi za njegovu rekonstrukciju. Sa obezbeđenih skoro 50 miliona dinara, Stari grad će povratiti stari sjaj. Po projektu arhitekte dr Emilije Nikolić, uz konsultantski nadzor dr Marka Popovića, počinju radovi na rekonstrukciji kule i citadele na najdomininantnijem Gornjem gradu. Ovom investicijom tvrđava će vratiti svoj izgled s početka 18. veka. Taj period je odabran pre svega zbog sačuvane dokumentacije u Bečkom ratnom arhivu, koje pružaju mogućnost da se verno rekonstruiše nekadašnji izgled tvrđave. Radovi bi trebalo da budu završeni do proleća naredne godine, kada će užički Stari grad postati dosta atraktivniji za turiste.

Nastavljaju se radovi na konzerviranju preostalog dela tvrđave (delovi Srednjeg i Donjeg grada) i ubrzano se radi na projektu rekonstrukcije najvećeg Srednjeg grada, kako bi se što više relevantnih sadržaja razvilo na samoj tvrđavi.

Neće proći još puno vremena kada ćete na samoj tvrđavi moći da kupujete kovačke i saračke proizvode, vidite multimedijalne prezentacije koje prikazuju njen nastanak i razvoj, ali možda i da popijete kafu u ambijentu kako se to radilo pre nekoliko vekova.

Sve su to planovi koji čekaju svoju realizaciju.