Sneg
Tanjug/Jaroslav Pap
Sneg

Nena

Sneg, Foto: Nenad Vujanović

U Srbiji će u petak uveče, tokom noći i u subotu, u većini krajeva biti formiran snežni pokrivač, od 5 do 10 cm. Više snega očekuje se na severu i zapadu zemlje, a u subotu posle podne i na istoku, lokalno i više od 20 cm.

U centralnim i južnim predelima ponegde se očekuje pojava kiše koja će se lediti na tlu, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Pročitajte još:

 

Na severu Srbije pre podne suvo uz postepeno naoblačenje, posle podne oblačno sa snegom. Formiranje manjeg snežnog pokrivača očekuje se na severu i zapadu zemlje.

Vetar slab i umeren jugoistočni, krajem dana na jugu Banata i u donjem Podunavlju u pojačanju. Jutarnja temperatura od -5 do 0 C, najviša dnevna od 0 do 6 C.

U Beogradu će sutra biti oblačno, posle podne, uveče i noću sa snegom uz formiranje manjeg snežnog pokrivača.

Sneg, Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Vetar slab do umeren jugoistočni. Jutarnja temperatura oko -1 C, najviša dnevna oko 1 C.

Izgledi vremena u Srbiji za nedelju dana - do 21. decembra:

Oblačno i hladno. U subotu uz formiranje i povećanje snežnog pokrivača, samo će na jugu i jugoistoku padati kisa koja ce se ponegde lediti pri tlu, a uveče se očekuje prelazak kiše u sneg.

U nedelju prestanak snega i kratkotrajno razvedravanje i to prvo na zapadu zemlje. Zatim do kraja perioda vrlo hladno, ujutru slab i umeren mraz, dnevna temperatura oko 0 C, u brdsko-planinskim predelima uz provejavanje slabog snega.

Meteorološki fenomen El Ninjo će uskoro da se formira i dodatno utiče na ekstremne vremenske uslove širom sveta što će povećati šanse da naredna godina bude najtoplija ikada zabeležena, upozoravaju naučnici.

 

Kako tvrde iz Centra za predviđanje klime američke Nacionalne uprave za okean i atmosferu, 80 odsto šansi je da je El Ninjo već počeo da se formira i i to će trajati do kraja februara 2019. godine.

Uticaji El Ninja su postali sve opasniji poslednjih godina zbog globalnog zagrevanja, a oni će se sve više pogoršavati kako prosečne temperature budu nastavljale da rastu, navodi nedavna studija u žurnalu "Geophysical Research Letters".

El Ninjo nastaje usled fluktuacija pravaca vetrova i temperature vode u tropskom delu Tihog okeana. Sam termim na španskom jeziku znači "mali dečak" i odnosi se na malog Isusa, jer se efekti El Ninja najviše osećaju oko Božića.

 

- Sa El Ninjom, veoma je moguće da 2019. godine bude najtoplija ikada - rekla je Samanta Stivenson, klimatolog sa Univerziteta u Kaliforniji za "Nacionalnu geografiju".

Iz godine u godinu prosečne temperature rastu i poslednje četiri godine su trenutno rekorderi po vrućini.

Poslednji El Ninjo okončan je 2016. godine, a povezan je sa katastrofalnim izbeljivanjem korala na Velikom koralnom grebenu, velikim sušama u Africi, Južnoj Americi i delovima Pacifika i jugoistočne Azije i požarima u Indoneziji i Kanadi.

Dok se ne očekuje da će ovaj El Ninjo biti toliko ozbiljan, on bi i dalje mogao da dovede do opasnih vremenskih uslova u ranjivim područjima širom sveta, upozoravaju naučnici.

Britanci strahuju da će im El Ninjo doneti ledenu zimu. Britanski meteorolozi najavljuju formiranje polarnog vorteksa iznad zemlje i da će temperature drastično opasti krajem godine i u drugoj polovini zime.

 

Prema njihovim rečima, El Ninjo, koji nastaje u toplim vodama Pacifika, izazvaće podizanje toplog vazduha, koji će zauzvrat uticati na to da hladan vazduh stigne do Velike Britanije.

 Niski atmosferski pritisak koji se razvija iznad Atlantika će se sudariti sa hladnim vazduhom širom Velike Britanije, što bi u nekim delovima moglo da dovede do kiše i snega u širim područjima, upozoravaju naučnici.