VAŽAN SASTANAK U HILTONU: Mali razgovarao sa kompanijama članicama Američke privredne komore o uslovima poslovanja

Alo.rs/M.Ž. | vesti 2018-09-04 14:13:13 2018-09-04 14:13:13

Važan sastanak ministra finansija sa predstavnicima američkih kompanija.

Ministarstvo finansija

Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas u hotelu “Hilton” sa kompanijama članicama Američke privredne komore u Srbiji o privrednom ambijentu i uslovima poslovanja, a tom prilikom je istakao da Republika Srbija beleži odlične makroekonomske rezultate, te da će do kraja godine biti donete stimulativne mere koje bi trebalo da podstaknu dalji rast privrede. On je tom prilikom najavio i set zakona koji bi trebalo da budu usvojeni u Narodnoj skupštini Republike Srbije do kraja godine.

Mali je najavio da će Vlada Republike Srbije u oktobru usvojiti Predlog zakona o naknadama i dodao da će neke od naknada biti ukinute.

"Nastojimo da neke naknade koje opterećuju ukinemo. To će doprineti boljem poslovnom okruženju", rekao je Mali.

Poslodavcima je, kaže Mali, problem nepredvidivost naknada jer svaka lokalna samouprava donosi često svoje naknade, a nakon usvajanja zakona, ova praksa neće biti moguća.

“Uskoro ćemo javno predstaviti sve izmene poreskih zakona. Dobili smo više inciijativa o izmeni zakona o porezu na imovinu, dobit, dohodak građana i socijalne doprinose”, rekao je Mali.

Ministar je najavio da će resorno ministarstvo vrlo brzo izaći sa predlogom o ukidanju doprinosa za nezaposlenost (na teret zaposlenog) od 0,75 odsto koju plaćaju poslodavci jer je cilj države, kaže, da se održe pozitivni ekonomski trendovi i rastereti poslovanje kompanija u Srbiji.

On je naveo da je cilj države stvaranje stimulativnog okruženja za poslodavce, odnosno da se rasterete opterećenja na zarade. "Vrlo brzo ćemo izaći sa predlogom oko toga i kako da smanjujemo opterećenja na rad”, rekao je on.

Najvažnije promene kod Zakona o porezu na dobit, kako je rekao, biće ubrzanje stope amortizacije, a vrlo važna je i podrška inovativnim delatnostima. Tako će se ubrzati obim ulaganja u nove tehnologije”, istakao je ministar finansija.

Ministar je rekao da je još jedan domaći zadatak - reforma Poreske uprave, kao i carine.

“Do kraja 2021. godine biće potpuno sprovedena reforma Poreske uprave za šta je obezbeđen novac”, poručio je ministar.

Mali je rekao da će u narednom periodu, do kraja godine, biti završena strategija za reformu Poreske uprave, i da je država dobila 50 miliona dolara od Svetske banke za kupovinu softvera, nabavku nove opreme i izgradnju novih objekata.

“Do kraja godine izlazimo sa reformama, tu je novi Zakon o fiskalnim kasama, kako bi u realnom vremenu Poreska uprava imala prave informacije sa terena. Takođe, ono na čemu radimo je i povraćaj PDV-a. Za četiri-pet meseci imaćemo završenu strategiju fiskalizacije”, rekao je Mali.

On je naglasio da je planirana poseta Slovačkoj kako bi video kako funkcioniše njihova Poreska uprava.

Mali je konstatovao da je sramota da se ne izdaje fiskalni račun i da je ružna slika koliko se kafića i restorana zatvara zbog neplaćanja poreza.

Govoreći o akciznoj politici ministarstva, rekao je da se po tom pitanju politika ministarstva neće menjati u narednom periodu.

Ministar je objasnio i da je izrada Zakona o javnim nabavkama završena i da će u narednom periodu biti predstavljen javnosti. “U pitanju je sistemski zakon gde mnogo toga može još da se unapredi i uradi", kazao je Mali.

On je naveo da će povećanje plata u javnom sektoru i penzija, koje će uslediti uskoro, doprineti rastu potrošnje, a time i rastu bruto društvenog proizvoda jer je cilj Vlade očuvanje, pa čak i ubrzanje stope rasta koji je za šest meseci ove godine 4,9 osto.

Do kraja godine će, kaže biti formirano i Koordinaciono telo koje će definisati prioritete u naredne tri godine po pitanju velikih projekata, a tim Koordinacionim telom će predsedavati premijerka Ana Brnabić.

Ministar je pohvalio saradnju sa Američkom privrednom komorom u Srbiji, istakavši da su sugestije i predlozi članstva tog uglednog udruženja korisni za stvaranje dobre poslovne klime.

„Kada pogledam sva pitanja koja sam dobijao od vas i ljudi koji su deo Američke privredne komore, video sam da tu ima dosta konstruktivnih predloga koji se posebno odnose na ubrzanje i olakšanje saradnje sa Upravom carina i Poreskom upravom, kroz zakone koje donosimo. Važna je predvidivost u našem zakonskom okruženju, jer je to način da podstaknemo veće investicije u našu zemlju, što povećava broj zaposlenih i utiče na bolji standard građana“, rekao je on.

Jelena Pavlović, predsednica upravnog odbora Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) izjavila je da je veliki posao urađen na polju smanjenja sive ekonomije, kao i da članice AmCham-a u tome prepoznaju uspehe Poreske uprave koja kontinuirano napreduje. Ona je istakla da su planovi i vizije ministarstva finansija članicama, kojih je 200, izuzetno važne.

“Imali smo fantastičnu razmenu, otvorili smo jedan sadržajan dijalog i dogovorili da ćemo nastaviti komunikaciju, kao i razmenu stavova”, istakla je Pavlovićeva.

Pročitajte još:

Expand player
Pogledajte više