korona vakcina
Tanjug/AP
korona vakcina

Tanjug/AP

korona vakcina, Foto: Tanjug/AP

Više od 500.000 vakcina protiv sezonskog gripa ove godine biće besplatno za sve građane Srbije koji žele da ih prime, a sve što je potrebno je pozvati svog izabranog lekara i zakazati termin u domovima zdravlja.

Da li ćete primiti vakcinu protiv sezonskog gripa?

 

Sudar virusa

Vakcinacija će se, međutim, sprovoditi prema prioritetima, tako da, pored zdravstvenih radnika, pravo da prvi dođu po dozu cepiva imaju hronični bolesnici, stariji od 65 godina i trudnice. Budući da je ove godine država nabavila duplo više vakcina protiv gripa nego lane, očekuje se da će besplatnih doza biti dovoljno i za sve građane koji žele da se vakcinišu a nisu u nekoj od prioritetnih grupa, tako da neće morati da cepivo sami nabavljaju i plaćaju u apotekama.

A lekari već mesecima apeluju da je ove godine, zbog epidemije koronavirusa, vakcinacija protiv sezonskog gripa posebno važna kako ne bi došlo do sudara ove dve bolesti.

- Vakcina od gripa ne štiti od kovida 19, ali je važno da ne dođe do sudara te dve bolesti. U literaturi dosad nije zabeležen nijedan smrtni slučaj vakcinisanih, iako i oni mogu da obole, ali od lakše forme gripa, bez komplikacija. Lekar vrlo teško može da razlikuje simptome sezonskog gripa i koronavirusa jer su identični, i zato je važno da se što više ljudi vakciniše kako bi se rasteretio zdravstveni sistem i da ne bi došlo do komplikacija i obolevanja od obe bolesti - istakao je za Kurir infektolog prof. dr Žarko Ranković.

Bolnica

Tanjug

Bolnica, Foto: Tanjug

Dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje „Batut“, takođe ističe značaj vakcinacije zbog trenutne epidemiološke situacije sa kovidom. - Vakcine će već od sutra biti u svim domovima zdravlja i pozivamo sve ciljne populacione grupe, kao što su hronični bolesnici, pacijenti sa šećerom, gojazni, onkološki pacijenti i bubrežni bolesnici, da dođu da se vakcinišu. Vakcina je obezbeđena i za sve zdravstvene radnike i stariju populaciju i sve one kojima je imunitet na neki način oslabljen. Vakcina će biti dovoljno za sve i nema potrebe da ih neko kupuje u apotekama, već da dođe kod svog izabranog lekara, koji će proceniti rizike i potrebu za vakcinacijom - rekla je Jovanovićeva za Kurir.

Odlazak u DZ bezbedan

Iz Ministarstva zdravlja poručuju da vakcinacija u Srbiji počinje sutra, kako je i planirano, a distribucija vakcina u zdravstvene ustanove već je počela. - Trenutna epidemiološka situacija je stabilna i odlazak u zdravstvene ustanove u ovom trenutku ne predstavlja veliki epidemiološki rizik po ljude koji bi da se vakcinišu - rekli su za Kurir u Ministarstvu zdravlja.

Ko mora da je primi

Za zdravstvene radnike vakcinacija protiv sezonskog gripa je obavezna

Posebno je preporučena za lica starija od 65 godina, hronične bolesnike i pacijente sa udruženim bolestima, gojazne i trudnice

Moguće nuspojave su pojava blage temperature i blagih simptoma prehlade u trajanju od nekoliko dana

Kako do vakcine

Pozovite svog izabranog lekara

Zakažite termin za vakcinaciju

U dogovorenom terminu dođite u svoj dom zdravlja kako biste primili cepivo

Pročitajte još: