Predrag Kon, epidemiolog
printskrin
Predrag Kon, epidemiolog

printskrin

Predrag Kon, epidemiolog, Foto: printskrin

- Iskustvo SARS-a iz 2009. godine je pokazalo da su najrazvijenije zemlje prve imale vakcinu i da njena raspodela nije bila onakva kako se očekivalo. Počela je da se koristi krajem avgusta i u septembru, a mi smo je dobili tek u decembru. Tako će najverovatnije biti i sada. Ne znam kad će vakcina biti proizvedena, ali znam da će je narjazvijeniji prvo proizvoditi za sebe, a mi ćemo je dobiti tek kad dođemo na red - rekao je doktor Kon i dodao:

- Naravno da će biti prava bitka među najrazvijenijim zemljama ko će prvi da proizvede vakcinu. Ne samo iz altruizma i humanizma, već i poslovno. Oni koji istražuju tu vakcinu žele da budu prvi jer će tako za sebe uzeti najveći deo tog kolača, a taj kolač postoji.

Govoreći o epidemiji koronavirusa u Srbiji izjavio je da je i ranije rečeno da se posle šeste nedelje može očekivati da slabi virulencija virusa i da se stvara barijera. Kon kaže da je to jasno počelo da se pokazuje jer je broj pozitivnih na virus sve manji.

Predrag Kon, epidemiolog

printskrin

Predrag Kon, epidemiolog, Foto: printskrin

- To će i dalje padati. Sutra završavamo sedmu nedelju. Bitno je shvatiti, kao kada su uvedene ozbiljne mere, koje smo uveli posle prvog slučaja, da se sada ide obrnuto. Sada se razmišlja o tome kada je potrebno prekinuti vanredno stanje, dok će mere ostajati - rekao je Kon.

Kon dodaje da je potrebno to učiniti u pravom trenutku.

Policijski čas mogao bi da bude na snazi i za Prvi maj i za Ðurđevdan, ali konačna odluka o tome, za sada, nije doneta, izjavio je Kon.

- Meni se čini logično, da su 1. i 6. maj poslednji termini u kojem ozbiljno imamo mogućnost kontaktiranja i druženja - rekao je Kon. Dr Kon je rekao da ako broj obolelih mnogo padne, onda će možda biti i drugačije.

Komentari (2)

Lidija

23.04.2020 10:42

Ko misli svojom glavom, neće ni pristati da je primi, tako da će mnogima biti svejedno što će se voditi bitka.

baki

23.04.2020 11:32

imamo torlak nekada pored pastera najjaci institut u evropi nasa zlatna koka uloziti u njega i bas nas briga za ceo svet vi novinari mozete pomoci u tome.