Kiša, sunce, kafić, šetnja, vremenska prognoza
Alo!/Vladimir Marković
Kiša, sunce, kafić, šetnja, vremenska prognoza

Alo!/Vladimir Marković

Kiša, sunce, kafić, šetnja, vremenska prognoza, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Ne vredi! Koliko god doktori apelovali, koliko god slušali kakva je trenutna situacija u svetu, pogotovo u Italiji, ali i u Španiji, gde sahranjuju na stotine mrtvih svakog dana, jedan deo građana Srbije i dalje ne želi da posluša apel lekara i da ostane kod kuće u izolaciji.

Parkovi su i juče bili ispunjeni ljudima, a najdrastičniji primer dolazi iz Kraljeva, gde je za praznik Mladenci porta Crkve Svete trojice bila puna vernika s malom decom, a gotovo niko od njih nije imao masku na licu i rukavice, preneo je portal „kraljevo.online“.

Ono što, nažalost, zabrinjava jeste da svi oni koji su odlučili da rizikuju ne samo svoje živote, nego i živote najmilijih, prave iste greške kao oni građani Italije koji su odlučili da umesto u izolaciji vreme provode po kafićima, parkovima... I rezultat toga jeste da broj mrtvih i dalje raste, samo u subotu preminulo je 793 ljudi, čime je ukupan broj žrtava u toj zemlji porastao na 4.825. Ukupan broj zaraženih u Italiji narastao je za skoro 14 odsto, sa 47.021 na 53.578, saopštila je Agencija za civilnu zaštitu. Premijer Ðuzepe Konte najavljuje još rigoroznije mere, obustavljanje proizvodnje svega što nisu neophodni proizvodi za zemlju i kaže da Italija prolazi kroz najveću krizu od Drugog svetskog rata. U Španiji je juče skoro 400 ljudi umrlo, čime je sada ukupan broj nastradalih u toj zemlji 1.720, a broj registrovanih slučajeva porastao je na 28.572.

penzioneri ispred marketa jutros od 4 do 7

O.Radošević

penzioneri ispred marketa jutros od 4 do 7, Foto: O.Radošević

Eksplozija zaraze na meču Atalante i Valensije

Ugledni italijanski imunolog Frančesko le Foče izjavio je da je nekoliko velikih događaja, među kojima i utakmica Lige šampiona između Atalante i Valensije, uticala na ubrzano širenje koronavirusa u Italiji. Kako prenose brojni italijanski mediji, utakmica je odigrana u Milanu 19. februara jer stadion „Atleti azuri“ u Bergamu ne ispunjava kriterijume za elitno takmičenje, Atalanta je pobedila 4:1, a svaki treći stanovnik Bergama praktično je bio na „San Siru“, buući da je od 120.000 stanovnika iz ovog mesta čak 40.000 navijača pratilo istorijski nastup.

Virus bio u Italiji još u decembru!?

Ambasador Srbije u Rimu Goran Aleksić rekao je danas da je kovid-19 u Italiju stigao verovatno još krajem prošle godine, kao i da je mogući izvor širenja bila utakmica Lige šampiona.

- Mnogi eksperti govore da je virus već u decembru bio u Italiji. Da su se u Lombardiji pojavile čudne upale pluća, ali nisu se povezale sa virusom - rekao je Aleksić za TV „Prva“.

Prava dijaspora ostala, otišli sezonci i radnici na crno

Srpska dijaspora poštuje i podržava mere koje je preduzela Vlada Srbija u borbi protiv koronavirusa, a na put u domovinu krenuli su uglavnom sezonski radnici, radnici na crno koji su ostali bez posla, pa tako i bez stana, socijalnog osiguranja, te nekolicina neodgovornih koji nisu imali razloga za to, poručuju predstavnici srpske dijaspore iz Beča.

 

 

Tagovi