Predrag Kon
screenshoot/Youtube
Krizni štab

Printscreen

Krizni štab, Foto: Printscreen

Predstavnici kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa izneli su najnovije podatke o epidemiji u Srbiji.

Kon o ukidanju mera

Epidemilog dr Predrag Kon rekao je da je epidemiološka situacija u Srbiji i dalje nesigurna, i da je zato potrebno oprezno pristupiti popuštanju mera, naročito uoči početka nastave u školama.

- Jeste se taj broj (novozaraženih) spustio ispod 200, i održava se između 100 i 200. Taj blagi porast juče nije toliko značajan koliko je značajno to da je virus među nama. Kovid ambulante i dalje rade, uzimaju se brisevi i otkrivaju se novi slučajevi, iako je taj broj neuporedivo manji u odnosu na one koji izlaze iz bolnice ili se konotrolno testiraju. Prisustvo virusa zahteva dodatnu pažnju pred polazak u škole i zato je potrebno oprezno pristupiti popuštanju mera - izjavio je Kon jutors.

Međutim, ipak su se stekli uslovi za popuštanje nekih mera. Krizni štab odlučio je danas da od ponedeljka mogu da počnu da rade bioskopi i pozorišta, a biće dozvoljene i posete domovima za stare, naravno sve to uz poštovanje epidemioloških mera.

Od ponedeljka ćemo, kako je danas najavio dr Branislav Tiodorović, imati i novu vestu brzih testova koijma ća moći precizno da se vidi da li neko ima iGG frakciju.

Predrag Kon

screenshoot/Youtube

Predrag Kon, Foto: screenshoot/Youtube

Dozvoljene posete gerontološkim centrima

Krizni štab je odluku da se odobri posete gerontološkim centrima, ali iz strogo poštovanje mera distance. Dr Kon kaže da je takva odluka doneta zbog povoljnije epidemiološke situacije. Posete će se obavljati u dvorištu gerontoloških centara i biće ograničene na 15 minuta.

"Ukoliko su loši vremenski uslovi tada je bolje da ne bude poseta", rekao je Kon .

Za decu sa posebnim potrebama doneta je odluka da se relaksiraju mere i da se centri aktiviraju i da počnu da rade.

"Krizni štab je na na stanovištu da se epidemiološka situacija poboljšava, ali da je opasnost prisutna. Ako ne bude discipline to će da se odrazi na broj pregleda i zaraženih ubuduće", naglasio je Kon.

Obavezna distanca

Kao je rekao doktor Kon, u publici ne sme da bude više od 500 osoba, nebitno o kojoj kulturnoj ustanovi je reč i događaju.

- Sami organizartori treba da se pridržavaju preventivih mera, a kulturni događaji treba da budu organizovani onako kako je sve detaljno dogovorno na sastanku premijerke Ane Brnabić i predstavnika kulturnih ustanova - rekao je dr Kon.

Maske će, kaže, biti obavezne, kao i fizička distanca od 1,5 metra.

O radu noćnih klubova

"Noćnim klubovima je i dalje zabranjen rad, zabrana okupljanja je i dalje na snazi, a ovo što je danas odlučeno važi samo za kulturne događaje, bioskope i pozorišta, eventualno koncerte", rekao je dr Kon.

O maskama i vakcinama

Na pitanje redakcije Alo.rs, o maskama koje su pojavile u Izraelu i koje uništavaju koronavirus, doktor Kon nije želeo da daje konkretan odgovor.

- Ne mogu da kažem mnogo o tome jer ne znam. U svakom slučaju, ne bih olako preporučivao maske sa cinkom...

- Vakcine koje budu bezbedne i efikasne jedine su koje će biti dozvoljene u Srbiji - rekla je doktorka Kisić.

Doktor Tiodorović rekao je da Srbija prati sve vakcine koje se razvijaju tranutno, u svim fazama.

- Poći ćemo od toga koliko je efikasna, ali i koje su neželjene reakcije. Uvek nas interesuje kakve su reakcije. To vrlo ozbiljno rade ljudi koji su u tome eksperti, od Batuta do Ministarstva zdravlja, infektologa, imunologa... Vakcine je vrlo važna, ali nikada ne treba raditi "preko kolena", već da budemo sigurni da vakcina koju odaberemo da će stvritili imunitet - rekao je Tiodorović za naš portal.

- "Batut" formirao poseban tim za praćenje situacije u školama. Doneta je odluka da se od ponedeljka dozvoli održavanje kulturnih dešavanja. Uz sva ograničenja, koje se moraju strogo pridržavati, dozvoljeno je prisustvo publike, ali nikako više od 500 ljudi.

U Republici Srbiji do 15 časova 20. avgusta 2020. godine registrovano je ukupno 30.378 potvrđenih slučajeva kovid 19. Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 11.618 osoba od kojih je 169 pozitivno. Nažalost, preminule su tri osobe.

Do 15 časova u Republici Srbiji na koronavirus testirano je ukupno 854.059 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. Na respiratorima su trenutno 52 pacijenta. Ukupan broj preminulih je 692.

Da li poštujete mere kriznog štaba?