VLADIKA GRIGORIJE REKETIRA PO NEMAČKOJ Uzima po 50 evra od dobrostojećih ljudi, naši gastarbajteri mu glavna meta, al' postoji još luđi deo priče!

Verski analitičar Željko Injac upoznat je sa tom situacijom i navodi da su sveštenici u Nemačkoj uplašeni...

Vladika Grigorije
Vladika Grigorije, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Vladika nemački Grigorije je po dolasku u Diseldorf uveo jednu „novotariju“, koja je i šokirala i zatekla tamošnje vernike i sveštenstvo.

Po svedočenju jednog sveštenika iz te eparhije (ime i prezime poznato redakciji), on im je poslao dopis o uvođenju takozvanog eparhijala pored postojećeg parohijala, odnosno godišnjeg priloga porodice ili pojedinca crkvenoj opštini kojoj pripada (imaju ga sve eparhije). U dokumentu se kaže da novac treba da traže isključivo od dobrostojećih ljudi i da prilog ne sme da bude manji od 50 evra.

Sveštenik koji nam je prosledio dopis kaže da je najluđe u celoj priči to što je Grigorije napisao da će i sam svakog meseca od svoje plate izdvajati 150 evra na ime tog eparhijala...

- Koji na kraju opet ide njemu u džep. To vam je kao kada bi sveštenik u crkvi stavljao pare u korpicu da bi podstakao i druge vernike da to čine, iako te pare na kraju idu njemu. Vladika je jasno napisao da se oni koji stalno plaćaju parohijal ne uzimaju u obzir kada je reč o prikupljanju eparhijala. Ovako nešto stvarno do sada nije viđeno u SPC - svedoči naš sagovornik.

Verski analitičar Željko Injac upoznat je sa tom situacijom i navodi da su sveštenici u Nemačkoj uplašeni...

- Postoji velika razlika između parohijala i eparhijala. Parohijal imaju mnoge eparhije i plaćaju ga na nivou parohije članovi crkve na dobrovoljnoj osnovi. Jedino u Bosni i Hercegovini ne postoji tradicija parohijala. Eparhijal je nešto što ne postoji nigde. To je nekakva novotarija. Sveštenici u Nemačkoj su uplašeni. Boje se za svoja mesta i stoga su počeli da skupljaju taj famozni eparhijal. Od pojedinih imućnijih Srba su dobijali jednokratne uplate i do 10.000 evra. Nezadovoljstvo ovakvim potezima vladike Grigorija raste u Nemačkoj, naročito u Berlinu - kaže naš sagovornik i dodaje:

- Čitava priča sa donatorskom večerom je iskonstruisana da bi se od Srba u Nemačkoj uzelo što više novaca.

 

 

 • Korisnik: Branka Met
  05/12/2019 - 11:01
  Pope, kako te nije sramota. Kojem Bogu se ti moliš. Izgleda se pelcer otimačine "žutih" koje zdušno podržavaš i na tebi zapatio. Sramota!
 • Korisnik: Jul
  05/12/2019 - 08:57
  HA HA HA,PA TOM ČOVEKU U OČIMA SE VIDI DA JE PREVARANT,A I JOS PO NESTO.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi