Savindan u Subotici
Grad Subotica
Savindan u Subotici, Foto: Grad Subotica

Savindan se u obrazovno-vaspitnim ustanovama obeležio radno i svečano, bez nastave, uz prigodne programe i lomljenje slavskog kolača. Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić prisustvovao je obeležavanju školske slave Svetog Save i Dana škole u Osnovnoj školi „Sveti Sava”, u Mesnoj zejednici „Aleksandrovo“.

Uz izražavanje zadovoljstva što je pozvan da bude gost na školskoj slavi, ujedno i danu OŠ „Sveti Sava“, koja nosi ime po Svetom Savi čiji praznik danas proslavljamo, gradonačelnik Bakić je, obraćajući se na prigodnoj svečanosti upriličenoj tim povodom u ovoj školi, podsetio da je Savindan, kao jedan od najstarijih državnih praznika u našoj zemlji, 1840. godine pokrenuo Atanasije Nikolić, čovek koji je odrastao i školovao se u našoj bačkoj ravnici, da bi kasnije postao saradnik kneza Miloša Velikog i jedan od najvećih umova naše istorije.

„Od tada slavimo prvog srpskog prosvetitelja, Svetog Savu, kao duhovnog pokrovitelja našeg obrazovnog sistema“, rekao je gradonačelnik Bakić.

Na idealima svetosavlja, dodao je, stasao je i najpoznatiji velikan rodom iz vašeg lepog Aleksandrova, dr Jovan Paču.

„Osim što je bio jedan od prvih školovanih srpskih pijanista, bio je i lekar i posvećeni borac za očuvanje kulture i identiteta srpskog naroda. Danas se, na ovaj praznik prosvete i duhovnosti, ponosno sećamo njega i svih onih ličnosti iz Subotice i Vojvodine, koje su svoj život posvetile najvišim idealima i najvećem dobru svih ljudi koji žive na ovom prostoru“, kazao je Bakić.

Naglasio je da danas svi nivoi državne vlasti ulažu kako u kulturu sećanja na prošlost, tako i u sve ono što će obezbediti bolju budućnost.

„Tako je, u protekle četiri godine, uloženo 500 miliona dinara u subotičke škole. Od toga je Grad Subotica u školu 'Sveti Sava' uložio nešto više od devet miliona dinara u centralni objekat i preko 4,6 miliona dinara u odeljenje na Bikovu. Pokrajinska vlada je pomogla sve projekte sa 9,7 miliona dinara i zahvaljujući toj saradnji okupljeni smo danas u modernoj fiskulturnoj sali. Školski objekat je dobio nove prozore, renovirana je kantina, a učenici se konačno bave sportom na novom terenu za rukomet, mali fudbal i košarku, koji je zamenjen prvi put od 1978. godine. Završena je i prva faza obnove toaleta i tu će škola dobiti svu potrebnu dalju podršku“, naveo je gradonačelnik Bakić.

Grad Subotica, istakao je, ostaje posvećen poboljšanju uslova rada u svim školama, od najmanje seoske, do najveće gradske.

„Pandemija korona virusa je otežala finansiranje i promenila mnoge planove ali ćemo, u partnerstvu sa republičkom i pokrajinskom vlašću, uvek pronaći način da podržimo ključne projekte za subotičke škole i da svakog Savindana imamo čime da se pohvalimo pred našom decom, za koju radimo“, poručio je Stevan Bakić.

Dan škole i školska slava u OŠ „Sveti Sava“ obeleženi su uz Svetosavsku himnu i prigodan program koji su s velikim trudom i ljubavlju pripremili nastavnici i učenici ove škole. Lomljenje slavskog kolača i osveštanje slavskog žita obavio je otac Gordan Uvalić, paroh aleksandrovački, a prisutnima se obratio i direktor OŠ „Sveti Sava“, Novica Pavlović.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE JOŠ: