Moje drvo
privatna arhiva
Moje drvo

privatna arhiva

Moje drvo, Foto: privatna arhiva

- Za sada mogu da biraju samo drvoredna stabla. Izborom mesta gde žele da se zasadi njihovo stablo i uplaćivanjem cene stabla i same sadnje omogućavamo svakom građaninu da ima svoje drvo na teritoriji Beograda - rekao je Vesić i dodao da će pored stabla stajati natpis sa imenom donatora.

Anketa:

Da li smatrate da nam fali više drveća u okolini?

 

Ova aplikacija je, kaže, unikatna i po tome što putem nje građani mogu da izračunaju koliko troše ugljen-dioksida i vide koliko bi stabala trebalo da zasade godišnje kako bi tu potrošnju anulirali.

- Građani mogu da snime devastirane zelene površine i da preko aplikacije šalju Sekretarijatu za zaštitu životne sredine ako primete da je neko stablo oštećeno, isečeno, da se suši. Takođe, mogu da predlažu nove lokacije za sadnju, kao i da se prijave za volontiranje, odnosno da se priključe akcijama sadnje koje organizujemo - rekao je Vesić.

Moje drvo

privatna arhiva

Upotrebom Moje drvo aplikacije ce se poboljsati kvalitet vazduha , Foto: privatna arhiva

Naveo je da Beograd spada u zelenije gradove Evrope i dodao da je 16 odsto teritorije Beograda pokriveno zelenilom, a da je pre osam godina to bilo oko 15 odsto.

- To znači da smo za poslednjih osam godina zasadili oko 900 hektara zelenih površina i ponosni smo zbog toga - rekao je Vesić.

Dodao je da zelenila nikad nije dovoljno i da je cilj gradske vlasti da četvrtina teritorije Beograda bude pokrivena zelenilom, te da je zato prošle godine obećano građanima da će u narednih deset godina biti zasađeno milion stabala.

Moje drvo

privatna arhiva

Prezentacija Moje drvo aplikacije, Foto: privatna arhiva

Naveo je da je vreme da u veliku akciju ozelenjavanja Beograda budu uključeni i građani, dodajući da su na tu ideju došli jer su se mnogi građani javljali Sekretarijatu za zaštitu životne sredine i pitali kako mogu se uključe u ozelenjavanje glavnog grada, te da je zato pokrenuta aplikacija "Moje drvo" koja se koristi u mnogim evropskim gradovima. Pozvao je sve Beograđane da koriste tu aplikaciju jer na taj način, dodao je, svi zajedno učestvujemo u tome da glavni grad bude zeleniji.

Vesić je pozvao kompanije da svojim klijentima za Novu godinu poklone drvo, a ne rokovnike i slične poklone za čiju je izradu potrebno iseći neko drvo.
"Nadam se da ćemo svi zajedno dati svoj doprinos da naš grad bude zeleniji", zaključio je zamenik gradonačelnika.

Pročitajte još: