Pčele Košnica Saće Med
Shutterstock
Pčele Košnica Saće Med

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Dok srpski pčelari procenjuju gubitke nastale zbog posledica pandemije koronavirusa, dve srpske firme, „Aza“ i „Medino“, uvezle su iz Moldavije 40 tona meda, najverovatnije kineskog porekla. Kako tvrde pčelari, ta smesa, koja je u Srbiju stigla iz Moldavije po uvoznoj ceni od samo 2,2 evra, ne bi smela ni da se nazove medom.

saće

Shutterstock

Foto: Shutterstock

- Mi nemamo uvid u analizu kvaliteta ovog meda, ali na osnovu cene može da se pretpostavi kakav je. Veliki je problem i to što ni kupci ne mogu da budu sigurni šta kupuju jer je uvozni med sa tih lokacija, iz Kine i Moldavije, najčešće mešavina više vrsta meda, ali i drugih nedozvoljenih supstanci - rekla je za „Alo!“ sekretar Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

U jednu teglu stao med iz 10 zemalja

Kako kažu, često je čak i na deklaraciji istaknuto da je to med iz više zemalja, pa se u Hrvatskoj pojavila tegla na kojoj je pisalo da med u njoj potiče iz čak 10 zemalja.

- Veliki je problem i to što ni kupci ne mogu da budu sigurni šta kupuju jer je uvozni med sa tih lokacija, iz Kine i Moldavije, najčešće mešavina više vrsta meda, ali i drugih nedozvoljenih supstanci - zaključili su naši sagovornici.

U Savezu pčelarskih organizacija Srbije tvrde da će, kao i do sada, ovaj nazovimed završiti na tržištu pomešan sa srpskim medom. I dok kupci u Srbiji budu bili uvereni da kupuju domaći med, kašikom iz tegle grabiće kineski med, uvezen iz Moldavije.

Pčelarstvo, med

Tanjug

Pčelarstvo, med, Foto: Tanjug

- Tako na primer vi kupite med da bi se vaše bolesno dete brže oporavilo, a niste svesni da mu dajete čist šećer, koji mu narušava zdravlje - kažu domaći pčelari, koji sumnjaju da ovako niska proizvođačka cena po kojoj je uvezen med iz Moldavije ne može da se postigne uz poštovanje svih proizvođačkih pravila.

Oni upozoravaju da će uvoz ogromnih količina meda koji su ostvarile domaće firme „Aza“ i „Medino“ ozbiljno ugroziti i proizvođače i potrošače.

Spas iz Rače

Srbija je zemlja sa najviše pčela po glavi stanovnika na celom svetu, a naš med je najbolji zato što te pčele žive u zdravom okruženju koje čine zdrava voda, vazduh, zemlja i biljni svet, tvrde stručnjaci. Kako bi se zajedno „spasli“ od uvoznog meda, domaći pčelari osnovali su zajednički pogon „Naš med“ za prikupljanje i plasman meda u Rači, gde će pčelari donositi med, koji će se odatle plasirati na tržište.

- Tolikim uvozom se domaćim proizvođačima uskraćuje šansa da prodaju svoj prirodni, domaći, kvalitetan proizvod. Srpski med je svuda u svetu poznat kao najkvalitetniji, a zbog velikog uvoza jeftinog meda naši proizvođači nisu konkurentni na tržištu. Čak i ako su ljudi svesni da je bolji i zdraviji, kada pogledaju razliku u ceni lakše će se opredeliti za jeftiniji, iako nisu sigurni u kvalitet - objašnjavaju u SPOS-u.

Srbija je, kažu u SPOS-u, do sada uvozila simbolične količine meda i to su uglavnom bili ekskluzivni proizvodi sa posebnih lokacija ili sa nekakvim dodacima.

Komentari (1)

ZEC

27.05.2020 11:21

Nije tačno, već godinama detetu kupujem med u Bugarskoj I boljeg je kvaliteta od našeg a falsifikata od šećera ima svuda ali se oni vrlo lako prepoznaju .