Uvozićemo majstore iz Pakistana!

Kurir | vesti 2017-04-10 23:08:19 2017-04-10 23:08:19

Za najviše dve godine u Srbiji neće imati ko da kuva, leči, gradi jer na tržištu rada neće biti dovoljno dobrih radnika ovih zanimanja, pa ćemo morati da ih uvozimo iz inostranstva.

Profimedia

Da već sada nema dovoljno kvalitetnih majstora, i to ne samo za gradnju važnih infrastrukturnih objekata već ni za održavanje postojećih, ipozorava Goran Radić, potpredsednik Građevinske komore Srbije.

- Za godinu ili dve faliće nam dobri majstori svih profila, keramočari, stolari, vodoinstalateri, mašinbravari, elektromontažeri. Već sada nam nedostaju industrijski izolateri koji rade specijalne izolacije na fabrikama, gasovodima i slično. Strane firme dobijaju poslove na održavanju infrastrujture i dovodiće jeftine i dobre majstore iz Indije i Pakistana i možda iz okruženja. Kinezi su već skupi za nas. Sa strane ćemo dovoditi i dobre majstore za saniranje termoelektrana, puteva, vodovoda, kao i rukovaoce mašinama i radnike za nove tehnologije - kaže Rodić.

On naglašava da su kvalitetni domaći radnici u poznim godinama, retki su i imaju svoju cenu.

I u Nacionalnoj službi za zapošljavanje ističu da poslodavci sve teže dolaze do radne snage koja im je potrebna.

- Poslodavci su u 2016. godini iskazali višestruko veću potrebu za tehničko-tehnološkim i u manjoj meri za društveno-humanističkim zanimanjima. Potrebni su stručnjaci za razvoj softvera, radnici za obezbeđenje imovine i lica, šivači tekstila, zavarivači i rezači plamenom, monteri mehaničkih mašina - kažu u Nacionalnoj sližbi za zapošljavanje.

Expand player
Pogledajte više