Posao, zaposleni
Tanjug
Posao, zaposleni

Tanjug

Posao, zaposleni, Foto: Tanjug

Ovo predviđa Zakon o osiguranju od povreda na radu radi naknade štete, čija izrada je pri kraju i koji bi trebalo da bude usvojen naredne godine. Naime, ovaj propis obavezaće svakog poslodavca da osigura sve zaposlene.

To će radnicima i njihovim porodicama omogućiti da, u slučaju nesreće na radu, lakše naplate odštetu, za razliku od trenutne situacije, kada se za svoja prava moraju boriti na sudu, što zna da potraje godinama. A svedoci smo da se nesreće dešavaju često, naročito na gradilištima, gde malo-malo pa neko nastrada.

- Zakonom o osiguranju od povreda na radu radi naknade štete predloženo je uvođenje obaveze za sve poslodavce da osiguraju svoje zaposlene od povreda na radu bez obzira na delatnost i poslove koje radnici obavljaju. Do sada su poslodavci mogli da osiguraju svoje zaposlene dobrovoljno, a usvajanjem ovog zakona postaće obaveza za sve poslodavce. Primena ovog zakona povećaće prava radnika i uticaće na smanjenje broja povreda na radu, što je cilj ministarstva - objašnjavaju u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

građevina, građevinski radnici

Alo!/Ognjen Radošević

građevina, građevinski radnici, Foto: Alo!/Ognjen Radošević

Oni ističu da će, po novom Zakonu o osiguranju od povreda na radu, poslodavci imati obavezu da osiguraju sve zaposlene bez obzira na delatnost, s tim što će osiguranje radnika koji se bave rizičnim poslovima koštati više.

- Finansijska sredstva za osiguranje određivaće se u zavisnosti od nivoa rizika od povređivanja i profesionalnog oboljenja. Poslodavci kod kojih su povećani rizici i kod kojih se dešavaju povrede na radu plaćaće veće iznose osiguranja. Takođe, nesavesni poslodavci koji ne primenjuju mere bezbednosti i zdravlja na radu plaćaće veće osiguranje za svoje radnike jer su radnici izloženi većim rizicima na radnom mestu. Uvođenje obaveznog osiguranja za slučaj povrede na radu doprineće unapređivanju zaštite i očuvanja zdravlja radnika i stvaranje bezbednih i zdravih radnih mesta - kažu u Ministarstvu za rad.