Mladen Šarčević
Alo!/M. Đoković

 

Mladen Šarčević

Alo!/M. Đoković

Mladen Šarčević, Foto: Alo!/M. Đoković

* Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da resorno ministarstvo planira da izdavačima propiše šta je redovan udžbenik

* Povodom vesti da će naredne godine biti 10.000 novih digitalnih učionica, ministar kaže da je prelazak na digitalne modele učenja jedan je od načina da udžbenici budu jeftiniji, a za to su potrebne digitalne učionice

* Kaže i da se svake naredne godine planira još po 10.000 digitalnih učionica i time će sve biti za tri godine digitalizovane i imaćemo 30.000 pametnih učionica

Planirano je da bude donet propis za izdavače, kojim će za jedan predmet postojati osnovni udžbenik, a ostalo štivo da bude u digitalnoj formi.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da resorno ministarstvo planira da izdavačima propiše šta je redovan udžbenik, a šta su dodatna i pomoćna nastavna sredstva tako da za jedan predmet postoji osnovni udžbenik, a da ostalo štivo koje prati predmet bude u digitalnoj formi.

Povodom vesti da će naredne godine biti 10.000 novih digitalnih učionica, ministar kaže da je prelazak na digitalne modele učenja jedan je od načina da udžbenici budu jeftiniji, a za to su potrebne digitalne učionice.

Kaže i da se svake naredne godine planira još po 10.000 digitalnih učionica i time će sve biti za tri godine digitalizovane i imaćemo 30.000 pametnih učionica.

Škola

Alo!/ Dejan Briza

Škola, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Najavljuje i da bi od 1. septembra 2020. godine računarstvo trebalo da postane obavezan predmet od prvog do četvrtog razreda, a projekat "Od igre do računara" će ostati za predškolski uzrast.

Ministar je naveo i da je drugi način za jeftinije udžbenike đačka zadruga.

- Ima prostora, đačke zadruge mogu sa cenom da idu i 30 odsto niže - kaže ministar i dodaje da se insistira na osnivanju đačkih zadruga jer to nije biznis u školi, već učenje o preduzetništvu.

Predsednik Vučić odlučio da saopšti sve! Srbija će biti na nogama u 21 čas!

AUTOR: Alo.rs/D.S. DATUM I VREME: 01.09.2019. 07:44 - 01.09.2019. 08:02 Neočekivano! Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug Predsednik Vučić će se večeras u 21 čas pojaviti kao gost na televiziji "Pink" u emisiji "Hit tvit", koju vodi voditeljka Verica Bradić. On će se tom prilikom obraditi svim građanima Srbije i prokomentarisati političku i društvenu situaciju u zemlji, kao i novonastale prilike.

Upitan da li ima prostora da svi prvaci u Srbiji dobiju besplatne knjige kaže da se nada, ali da ne može da da čvrsto obećanje.

- To zavisi od svih nas, postoje budžetske linije i na republičkom i na lokalnom nivou. Tamo gde želi lokalna samouprava da se uključi niko ne brani. Naprotiv, idemo sinhronizovano - kaže Šarčević.

On ističe da država svake godine izdvaja sve veća sredstva i da će to iz godine u godinu moći da bude i bolje.

- Mi smo uspeli prošle godine da proširimo kategorije onih koji imaju pravo na besplatne udžbenike, tako da to pravo ostvaruju i porodice sa troje i više dece - kaže ministar.

Dodaje da se pravi mreža i to radi Ministarstvo telekomunikacija, a dok će oni raditi jedinstveni informacioni sistem u prosveti.

Pročitajte još:

Upitan da li će biti povećanja plata u prosveti kaže da je to u sklopu povećanja plata svih zaposlenih u javnom sektoru i da je to više puta najavljivao predsednik države.

- Ko će i koliko imati povećanje za obrazovanje jos nisam čuo, niti smo imali sastanke koji o tome govore - precizira Šarčević.

Objašnjava da će i kroz zakon o platnim razredima prosvetni radnici u svakom narednom povećanju imati malo više, a ovo bi bilo peto povećanje za tri godine.

Ministar ocenjuje i da se generalno položaj zaposlenih u prosveti poboljšava iz godine u godinu.

BONUS VIDEO: Pitali smo Aleksandra Vučića kada će biti uveden VOJNI ROK i šta piše u u ličnoj poruci od Putina