Najveći zločinci  20. veka: Ustaše
arhiva
Najveći zločinci  20. veka: Ustaše

arhiva

Najveći zločinci 20. veka: Ustaše, Foto: arhiva

Direktor agencije Strahinja Sekulić izjavio je za list da je ovakvih slučajeva sve više, pišu Novosti.

"Zakon decidirano kaže da imovina ne može biti vraćena pripadnicima stranih okupacionih snaga, a za nas su to i ustaše i članovi SS Princ Eugen divizije, bez obzira na to što su sudovi neke od njih rehabilitovali. Ukoliko Upravni sud smatra da nisu pripadnici okupacionih snaga, može da iskoristi svoja zakonska ovlašćenja i da im sam vrati imovinu. Mi to nećemo učiniti", kaže Sekulić.

Po tumačenju Upravnog suda, ispada da je odlukom o rehabilitaciji proglašeno da ti ljudi nisu pripadali stranim okupacionim snagama, iako jesu. Zato po zakonu nemaju pravo na povraćaj, kaže Sekulić.

Pročitajte još:

List dodaje da je zanimljivo i da se Državno pravobranilaštvo ne žali na ovakva rešenja o povraćaju, ali je zato na primer, uložilo žalbu na vraćanje sinagoge u Zemunu Jevrejskoj opštini.

Komentari (1)

Мирослав

12.12.2018 10:31

Држава и судови не враћају имовину Карађорђевићима, у тексту сазнајемо и против је враћања дела имовине Јеврејској општини, али зато је ефикасно ревносна у награђивању зликоваца и убица. Нису само есесовци и усраше у питању него и данашњи.