ŠKOLE U SRBIJI ZATVARAJU VRATA! Ustanove se gase, a za sve je kriva pojava od koje SVI STREPIMO!

Tuga

Učionica klupa škola
Učionica klupa škola, Foto: Dejan Briza

U selima zapadne Srbije sve je manje meštana, pa i đaka u školama. Zbog toga mnoge seoske škole od prvog septembra učenicima neće otvoriti svoja vrata.

Izdvojeno odeljenje OŠ „Ratko Mitrović” u Ovčar Banji zatvoreno je već tri godine, ali nije bilo tako pre 20 godina, kada je Milan Makojević krenuo u prvi razred i kada su svi učenici od prvog do četvrtog razreda bili su u istoj učionici.

 

„Prvaka je samo bilo 15. Imali smo dve učiteljice - jedna tabla sa jedne strane, a druga tabla sa druge. Prvi i drugi razred bili su okrenuti na jednu stranu, a treći i četvrti na drugu”, seća se Makojević. Meštani navode da je danas sve manje mladih ljudi u njihovom kraju, pa je tako prošle godine u prvi razred upisan samo jedan đak u školu u obližnjim Lučanima.

Radojko Ilić kaže da se  deca Ovčar Banji čuju samo kada dođu u posetu jer ih ovde nema. Kako kaže, svi su se odselili u Čačak. Istureno odeljenje u Ovčar Banji otvoreno je pre 50 godina, ali je zbog malog broja đaka Gradsko veće u Čačku odlučilo da se privremeno zatvore izdvojena odeljenja u nekoliko seoskih škola.

„Privremeno smo zatvorili šest isturenih odeljenja, koja su imala jednog ili dvoje đaka. To su odeljenja u Ovčar Banji, Donjoj Gorevnici, Rajcu, Premeći, Žaočanima i Ježevici.

Apelujem da ne rade to, jer za jedno mesto je osnovno da postoje škola, fudbalski klub, dom kulture da bi ono živelo“, kaže Vladan Milić, pomoćnik gradonačelnika Čačka.

Povezane vesti

 • Korisnik: Wlada
  02/06/2019 - 07:39
  DOBAR STANDARD..PUNO POSLA..BROJE SE PARE ...NEMA SE VREMENA ZA DECU
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi