Tinejdžeri
Shutterstock
Tinejdžeri

Shutterstock

Tinejdžeri, Foto: Shutterstock

Useljenje počinje u ponedeljak, u manjim grupama, po utvrđenom rasporedu, da se ne bi stvarale gužve prilikom potpisivanja ugovora. Ovoga puta prilikom upisa u dom roditelji učenika moraće pisanom izjavom da potvrde da niko u porodici nije pod zdravstvenim nadzorom zbog sumnje na infekciju virusom korona, da su upoznati sa obavezom da po pozivu moraju hitno da dođu u ustanovu i da su unapred saglasni sa predlozima za lečenje deteta, terapijom, pa i hospitalizacijom, ukoliko to u odsustvu roditelja nadležni lekar preporuči zbog zdravstvenog stanja učenika.

– Izmenili smo ovu ugovornu obavezu prilikom useljenja, jer je reč o maloletnoj deci. Od useljenja nadalje, boravak učenika u domu usklađen je prema obavezama u školi i strogim principima zdravstvene zaštite. U zatvorenom prostoru maske će svi morati da nose gotovo sve vreme. Prilikom useljenja svaki učenik i roditelj dobiće uputstva kojih se svi moramo strogo da pridržavamo. Na pragu svih objekata biće dezinfekcione barijere. Nabavili smo više od 120 dozatora sa sredstvima za dezinfekciju ruku koji će biti postavljeni na ulazu sve zajedničke prostorije, naravno i u kupatilima. Od 10 do 12 sati useljavaće se srednjoškolci prvog razreda, od 12 do 14 časova druga godina, od 14 do 16 trećaci i od 16 do 18 maturanti. Tako smo ih i pozivali da bi se izbegle gužve – objašnjava Ljubiša Antonijević, direktor Doma učenika srednjih škola "Beograd", najveće druge kuće za srednjoškolce u Srbiji.

Pročitajte još:

Pod njenim krovom u pet beogradskih domova: "Petar Drapšin", "Zmaj", "Stevan Čolović", "Aleksa Dejović" i "Karađorđe" stanuje više od 1.100 dece, a na ovogodišnjem konkursu jagma za mesto bila je veća nego ikad. Stotine đaka ostalo je ispod crte, bez smeštaja u krilu ove ustanove.

– Kod nas stanuju deca iz svih krajeva Srbije, ne samo đaci prestoničkih srednjih stručnih škola već i najboljih gimnazija. Mislili smo da će biti teško popuniti kapacitet zbog nesigurne epidemiološke situacije, a dobili smo nezapamćeno interesovanje učenika. Sve što smo prošle godine inovirali u kuhinji, pa i uvođenje švedskog stola, sada izbacujemo i vraćamo na klasično posluživanje. Nema zajedničkih posuda, slanika ili sosijera za kečap i senf, nema samousluživanja istim priborom u trpezariji. Postavljeni su paneli od pleksiglasa kao zaštita zaposlenih na liniji za posluživanje obroka i vraćanje posuđa. Maske će moći da se odlože prilikom jela, ali će se obedovati u malim grupama, na distanci, gde će za jednim stolom sedeti najviše dva učenika – pojašnjava Antonijević.

Soba

AP Photo/Muhammed Muheisen

Soba, Foto: AP Photo/Muhammed Muheisen

Sobe, tvrdi, imaju dovoljnu kvadraturu da cimeri mogu da održe propisanu distancu. U četvorokrevetnim sobama sa krevetima na sprat, uzglavlja su postavljena dijagonalno, u skladu sa preporukama da na gornjim ležajevima jedno bude do prozora, drugo uzglavlje do vrata, a dole kontra, tako da đaci i spavaju na propisanoj distanci.

– Kao i inače, više nego u sobama, deca će boraviti u zajedničkim prostorijama, ali savetovaćemo ih da budu što više napolju. Upravo završavamo letnjikovac i otvaramo teretanu na otvorenom. Na raspolaganju su im sportski tereni i sređeno dvorište da, kad se okupljaju, druženja radi, to bude napolju, gde jedino ne važi obaveza nošenja maski, ali je distanca poželjna – razjašnjava naš sagovornik.

Pročitajte još:

Za sve đačke domove preporuka je nadležnih da u njima đaci borave kada na nastavu idu u školu i da idu kući kada prate časove na daljinu.

– I mi smo odabrali kombinovani model, da jedna grupa učenika dolazi u školu, a druga časove prati onlajn, tako da smo i prijem učenika u dom organizovali u skladu sa tim. U ponedeljak će se kod nas useliti učenici koji će prve nedelje nastavu pohađati u školi. Ostalima ćemo preporučiti da to učine za sedam dana kada dođe njihov red za časove u učionicama – kaže za naš list Milan Gajić, direktor Poljoprivredne škole sa domom učenika "Valjevo" u kojoj je velika konkurencija za mesto u đačkom smeštaju deo tradicije, a uspevaju da ga se domognu odlikaši iz Bajine Bašte, Ljubovije, Loznice, Lazarevca...

Iako u gotovo svakom učeničkom domu u Srbiji đaci imaju bežični internet i mogućnost da na svojim smartfonima, tabletima, računarima, pa i na televiziji, prate nastavu na daljinu, savetuje se da, kad god nemaju obaveze neposredno u školi, ne borave ni u domu. Kapacitet ustanove ni u jednom trenutku ne sme da bude popunjen u potpunosti, u smislu da svi korisnici tu borave istovremeno.

Taj uslov će lako ispuniti domovi u manjim mestima koji inače kubure sa brojem stanara, recimo u Tehničkoj školi sa domom učenika u Apatinu, gde je od 100 raspoloživih mesta za stanovanje đaka popunjeno svega 32. Potvrdio je to za naš list Petar Popović, direktor ove škole i doma, uveravajući da su apsolutno spremni za rad u novoj školskoj godini poštujući sve antiepidemijske mere.

Pročitajte još: