Neonacisti
Facebook Printscreen
Neonacisti

Facebook Printscreen

Neonacisti, Foto: Facebook Printscreen

Stotinak gradana Niša organizovalo je sinoć antifašističku šetnju kejom pored Nišave u znak protesta što je minulog petka na keju u centru grada izboden mladić samo zbog toga što je odbio da skine majicu na kojoj je pisalo "antifašista". Protest je obeležio incident pošto je grupa mladića u crnim majicama, dok je protestna povorka prolazila, uzvikivala "živeo Nedić, živeo Ljotić, Srbija Srbima" i podizala ruke u nacistički pozdrav.

Saša

Printscreen

Antifašistička šetnja organizovana je na inicijativu odbornika Skupštine grada Niša Srđana Nonić koji je putem društvenih mreža najavio da će obući majicu sa antifašističkom porukom i simbolično prošetati kejom pored Nišave kako bi skrenuo pažnju na "narastajući fašizam u Nišu". Nonić nije pozivao građane na protest, ali je rekao da mogu da mu se pridruže svi koji dele njegovo mišljenje, što je jedan broj građana i učinio.

- Potpuno je neprihvatljivo da neko bude izboden, napadnut ili ubijen zbog nekog natpisa na majici. U gradu je sve više fašističkih grafita i poruka, a onda i pokušaj ubistva nekog ko nije na istoj strani. To nije bio sukob pijanih mladića, to je bio zločin iz mržnje - rekao je Nonić.

Pročitajte još:

Prema njegovim rečima problem fašizma u gradu je mnogo veći nego što to ljudi misle.

- Večeras smo izvukli te ljude iz mraka i pokazali da oni postoje koliko to zvučalo neverovatno u gradu koji ima spomenike poput Bubnja, logora "12. februar" i Ćele Kule" - istakao je Nonić.

On je najavio da će se naredne nedelje obratiti gradskom rukovodstvu sa konkretnim predlozima za rešavanje problema narastajućeg fašizma.

David Radovanović, dečak kome je hitno potrebna pomoć

Privatna arhiva