Italijanski kamp
Facebook/Maurizio Fugatti
Italijanski kamp

Facebook/Maurizio Fugatti

Italijanski kamp, Foto: Facebook/Maurizio Fugatti

Kako je glavna vest u celom svetu korona virus, tako se i na društvenim mrežama šire kako korisne i istinite, tako i lažne informacije. Nekoliko sati unazad na internetu su masovno deljene fotografije navodno privremene bolnice, za koju su mnogi izneli tvrdnje da se nalaze na Avali i Bubanj Potoku. Međutim, tragom ovih fotografija, lako je uočiti da je zapravo reč o lažnoj informaciji.

Naime, fotografije prikazuju bele šatore koji su postavljeni u Italiji kako bi se u njima lečili oboleli od korona virusa, usled mogućeg nedostatka kapaciteta u zdravstvenim ustanovama.

Fotografije su preuzete sa italijanskih portala koji izveštavaju o ovim bolnicama, a ona koja je najčešće podeljena preuzeta je sa Fejsbuk profila Mauricija Fugatija, gradonačelnika grada Trenti, u severnoj Italiji.

Nije novina kada je neka tema aktuelna da se o tome, brzinom svetlosti, informacije šire na društvenim mrežama, međutim svaku informaciju treba proveriti kod više izvora.

Jedna od objava na društvenim mrežema je objava lidera Dveri, Boška Obradovića koji je napao vlast kako navodno krije istinu pred građanima Srbije i kako se na Avali pravi kamp za smeštaj novozaraženih osoba, a potom stavio fotografije gore pomenute bolnice u Italiji.

Tvit Boška Obradovića

Twitter/Printscreen

Tvit Boška Obradovića, Foto: Twitter/Printscreen

Zvanične informacije kada je reč o korona virusu i njegovom širenju u Srbiji možete naći na sledećim adresama:

Sve informacije o korona virusu u Srbiji nalaze se na sajtovima Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Batut", www.zdravlje.gov.rs i www.batut.org.rs, kao i na novom sajtu posvećenom samo ovom virusu www.covid19.rs.

Komentari (2)

Rade

15.03.2020 18:25

Sramotno je da postoje ljudi koji pokušavaju da na ovom virusu ubiraju političke poene.

Laki

16.03.2020 06:59

@Rade - Za vreme vanrednog stanja na snagu stupaju i nova pravila i za sirenje takvih laznih vesti nadlezan je vojni sud, tu se niko nemoze vaditi na imunitet, zato treba poceti sa hapsenjem,u ratnim se uslovima za lazne vesti islo pred streljacki stroj