TUGA SE NADVILA NAD SRBIJOM Umro poznati srpski pisac!

Ostavio je iza sebe raznovrsna bogata dela.

GROBLJE, TUGA, ŽALOST
GROBLJE, TUGA, ŽALOST, Foto: Shutterstock, ilustracija

 

* Radomir Smiljanić je bio pisac, prevodilac i publicista

* Završio je studije nemačkog jezika i književnosti

* Umro je u 86. godini života, a iza sebe je ostavio suprugu Ljiljanu i ćerku Danicu

Istaknuti srpski pisac, prevodilac i publicista Radomir Smiljanić umro je juče u Beogradu u 86. godini. Iza sebe je ostavio raznovrsno delo, ogledajući se u svim žanrovima.

NAJČEŠĆA IMENA U SRBIJI Muško je Luka, a žensko - nikad ne biste pogodili!

Rođen je 1934. u Jagodini, u porodici Danice i Uglješe Smiljanića. Po završetku studija nemačkog jezika i književnosti Smiljanić je radio u Institutu društvenih nauka, zatim je bio urednik u Radio Beogradu, posle čega je prešao u status slobodnog umetnika. Bio je simultani i konsekutivni prevodilac na nemački jezik na svim važnijim skupovima u zemlji i inostranstvu.

Kao pisac, debitovao je knjigom pripovedaka "Alkarski dan" (1964), a kritika ga je svrstala u sam vrh tadašnjih mladih srpskih pripovedača. Godinu dana kasnije, za "Martinov izlazak" dobio je nagradu nedeljnika "Telegram" za najbolji moderni roman godine u Jugoslaviji. Usledili su romani "Vojnikov put" i "Mirno doba", a trilogija "Neko je oklevetao Hegela", "U Andima Hegelovo telo" i "Bekstvo na Helgoland" pozdravljena je u našoj i inostranoj književnoj javnosti kao značajan literarni događaj.

USVOJEN PREDLOG! U narednoj školskoj godini srpske đake čeka velika promena! Roditelji i deca se nisu nadali ovom iznenađenju!

U romanu "Požar na trgu Marksa i Engelsa" (1989) Smiljanić je dao "snažnu kritiku doktrinarnog totalitarizma", kako je ocenio dr Zoran Gluščević, i predvideo raspad Jugoslavije. Autor je i istorijskih romana, a bio je i jedan od najizrazitih pisaca srpskog političkog romana, kao autor dela "Peter Handke - nemačko-srpska rapsodija", "Kolekcionar", "Target", "Pad nacizma", podsećaju "Novosti".

CELA SRBIJA JE JUTROS SLUŠALA NENADOVU POTRESNU ISPOVEST Dvogodišnji sinčić je trčao po sobi, u sledećem trenutku, u stan mu je UPALA POLICIJA i saopštila vesti od kojih smo svi PRETRNULI!

Bio je osnivač "Zapisa", jedne od prvih privatnih izdavačkih kuća, kao i Akademije "Ivo Andrić".

Radomir Smiljanić je iza sebe ostavio suprugu Ljiljanu i ćerku Danicu. Sahrana će se održati na Lešću, u sredu 24. jula u 13 časova. Komemorativni skup biće u utorak 23. jula u podne u Udruženju književnika Srbije.

BONUS VIDEO: Migovi 29 u pratnji Emanuela Makrona

 

Povezane vesti

 • Korisnik: СЕНОВИЋ
  20/07/2019 - 08:27
  Моравци, једно дете.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi