Ratko Mladić
AP Photo/Peter Dejong
Ratko Mladić

AP Photo/Peter Dejong

Ratko Mladić, Foto: AP Photo/Peter Dejong

Nakon kratke i teške bolesti, u Skoplju je umro advokat Ignat Pančevski (69), koji je mnogo toga znao, a neke od tajni je verovatno sa sobom poneo u grob.

On je obelodanio tajni sporazum između bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića i nekadašnjeg izaslanika SAD u Bosni i Hercegovini, Ričarda Holbruka.

Dogovoru Karadžić – Holbruk, kako je u martu 2012. godine otkrio skopski advokat, prethodio je sastanak Slobodana Miloševića sa aktuelnim političarima toga doba.

 

Pre konačnog dogovora Karadžić - Holbruk, bio je sklopljen i pripremni ugovor, na koji su svoje potpise saglasnosti stavili tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević, ministar spoljnih poslova Milan Milutinović, bivši ministar spoljnih poslova Republike Srpske Aleksa Buha, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik.

Pančevski nam je tada rekao da se kod njega nalaze audio i video trake, zajedno sa potpisanim dokumentima, među kojima i brojni dokumenti vezani za događaje u Srebrenici.

Holbruk je vođi bosanskih Srba obećao zaštitu Amerike i da ga neće tražiti ili uhapsiti ukoliko se povuče sa političke scene i iz javnog života, ali tog obećanja se nisu pridržavali.

Ugledni skopski advokat Ignat Pančevski je otkrio i da se komandant Glavnog štaba vojske Republike Srpske, general Ratko Mladić, čak sedam godina krio u Severnoj Makedoniji - i to uz znanje najmoćnijih tajnih službi sveta.

 

Pančevski je govorio da je general Mladić bio u Makedoniji sve do hapšenja 26. maja 2011. godine u selu Lazarevo kod Zrenjanina. Tvrdio je da je za Mladićev boravak u Severnoj Makedoniji znao i tadašnji ambasador NATO u Skoplju, Nikolas Bigman, sa kim je general Mladić preko kurira bio u stalnoj komunikaciji.

Pokazao je i deo brojnih dokaza sa kojima je potvrdio svoje tvrdnje: tašnu u kojoj je prenošena pošta, originalna, fotokopirana, šifrovana i nešifrovana pisma koja su razmenjivali general Mladić i ambasador Bigman.

- Deo tih dokaza moji klijenti su dali meni, a drugi deo čuvaju u svojim tajnim sefovima. Svi ti dokazi govore da su general Mladić i kancelarija NATO u Makedoniji komunicirali od 2004. godine pa sve do hapšenja Mladića - govorio je Pančevski.

Advokat Ignat Pančevski u svom depou čuvao je brojne pisane i materijalne dokaze, audio i video zapise vezane za dogovor Karadžić - Holbruk, boravak generala Ratka Mladića u Severnoj Makedoniji, način njegove komunikacije sa ambasadorom NATO u Skoplju.