Branko Vorkapić
Studio B
Branko Vorkapić

Studio B

Branko Vorkapić, Foto: Studio B

Branko Vorkapić, master fizioterapije rekao je u emisiji "Zdravo jutro" na Studiju B da se ove tegobe javljaju usled rada.

Pročitajte još:

- Bol u vratu i ramenom pojasu je možda prva tegoba koja se javlja usled dugotrajne radne aktivnosti u sedećem ili stajaćem položaju. U početku se javlja u vidu periodičnog bola nižeg do srednjeg intenziteta. Napreduje postepeno, te dolazi do pojačanja intenziteta bola, do pojave osećanja ukočenosti vratno-ramene muskulature i do ograničenja pokreta glave i vrata, kao i ramenog pojasa - rekao je Vorkapić.

On dodaje su mišići ove regije najviše izloženi pri radu za računarom, tako se osobama koje obavljaju ovakvu vrstu posla savetuje dodatan oprez.

Preporučujemo i ovo:

- Mišići vratno-ramene regije usled dugotrajne nepravilne funkcije kojoj su izloženi, pri dugotrajnom sedenju i radu za računarom gube svoj tonus, snagu i elastičnost. Dolazi do promene u samoj strukturi mišića i vezivnog tkiva. Posledica toga je dalje povećanje pritiska na kičmene zglobove vrata, koji ulaze u ubrzanu degeneraciju i uzrokuju često trajno smanjenje pokretljivosti kičmenog stuba - navodi sagovornik Studija B.

Ovo može imati ozbiljne posledice, od jakih bolova do oštećenja moždane cirkulacije. Do komplikacija dolazi ako se problem u početku zanemari.

- U početnoj fazi se bol u vratu i ramenima lako otklanja kroz uključivanje pacijenta u fizičku aktivnost, kroz korektivni program terapeutskih vežbi. U ovoj fazi indikovano je primeniti manuelnu terapiju, različite oblike termo i mehanoterapije. Ipak, ako se problem produbi, potrebno je sprovesti temeljnu dijagnostiku - zaključuje Vorkapić.