Petar Petrović Valjevo uknjižba
P. Vujanac
Petar Petrović Valjevo uknjižba

P. Vujanac

Petar Petroivić pola veka nije znao da nema tapiju za sopstvenu kuću, Foto: P. Vujanac

Krepki penzioner, bivši finansijski inspektor, kako će se ispostaviti, postao je žrtva administrativne greške. U Gundulićevoj ulici, u kući i na placu koje je regularno kupio, živi već pola veka. Međutim, ta imovina, vodi se na izvesnom Petru Petroviću iz Pričevića, koji je preminuo

Pogrešili u Geodetskom zavodu

Po saznanjima našeg lista, do kardinalne greške je došlo tako što je administracija Geodetskog zavoda, posle predatog zahteva advokata naslednika Petra Bogoljuba Petrovića iz Pričevića, njihov posedovni list zavela pod istim brojem kao i imovinu Petra Bogoljuba Petrovića iz Valjeva.

2003. godine. Kao i Valjevcu Petru, ime oca pokojnog Petra iz Pričevića bilo je Bogoljub.

- Na pitanje šta žele, odgovorili su mi da su naslednici Petra Petrovića i da su došli da vide svoju imovinu koju su nasledili posle smrti tog čoveka i koju su dobili na osnovu sudskog rešenja o deobi. Malo je reći da sam ostao šokiran, pogotovo što sam ja i dalje živ, a kuću sam testamentom ostavio svojoj ćerki i sinu - priča Petrović.

O zabuni je informisao geometra i “naslednike” ali, kako kaže, oni nisu bili zainteresovani za saradnju, uz objašnjenje da su došli iz Francuske i da su im već bile potrebne godine da reše šta će sa nasledstvom. Petru, zbog toga, nije preostalo ništa drugo nego da počne da dokazuje da su kuća i plac u Gundulićevoj njegovi, a ne pokojnog imenjaka iz Pričevića.

- Otišao sam u službu katastra, službenici pokazao fotokopiju posedovnog lista ove imovine i tražio original. Ona je podatke ubacila u kompjuter i onda me šokirala informacijom da ja nemam nikakvu imovinu i da je ona, na osnovu sudskog rešenja, uknjižena na troje naslednika Petra Petrovića iz Pričevića. Da li je i čija je greška, čudo neko ili nečija glupost, ne interesuje me, angažovao sam advokata - kaže Valjevac Petrović.

Penzioner Petar ima originalne A list, građevinsku dozvolu, rešenje o uknjižbi u zemljišne knjige i rešenje o tehničkom prijemu za svoj plac i kuću, pa će njegov advokat od suda tražiti poništenje odluke o tome da imovina “pripada” naslednicima Petra iz Pričevića.

 

Komentari (3)

Spanac

28.06.2016 22:24

Sluzba katastra u Valjevu , da ima pravne drzave, imala bi vise pravosnaznih dozivotnih robija nego sto ima zaposlenih.

Nelex

29.06.2016 00:58

Mnogi ce ostati be svojih kuca i poseda koje ce glasiti na indenticna imenima i prezimenima kao sto je u slucaju kod ovog nesrecnika. I ta imanja ce biti uknjizana i sudski zavedena na imena tih nepostojecih lica koji su ta imanja ostavili u nasledje potomcima ili drugom licu. A sve to je vec mozda i odradjeno samo cekaju da se uknjize kao novi vlasnici tj naslednici. Sami ste birali i dobili. Zao mi je ali to vam je to.

C

29.06.2016 03:28

stvarno nasim drzavnim institucijama nikada gore nije bilo nepismeni rade u istim institucijama verujem da 1 milijon ljudi ima problem u srbiji sa nekom od tih