Toplotni talas
Printscreen
Toplotni talas

Printscreen

Toplotni talas, Foto: Printscreen

Silvia Laplana, veoma popularni meteoreolog u Španiji, na svom Tviteru napisala je da "pakao dolazi". Ovaj svoj tvit ilustrovala je mapom Španije gde se predviđa temperatura od 40 stepeni u narednih nedelju dana.

Stefan Rahmstorf, glavni klimatolog i profesor fizike na Univerzitetu u Potsdamu, objavio je na Tviteru šokantnu informaciju.

Grmljavina, oluja, nevreme

Tanjug/Jaroslav Pap

 

"Toplotni talasi su ubice. Godine 2003. evropski totplotni talas uzrokovao je smrt 70.000 ljudi... Prošlogodišnje vruće leto u Nemačkoj procenjuje se da je uzrokovao najmanje 1.000 preuranjenih smrti", napisao je.

Objasnio je da se ovakvi toplotni talasi sve češće pojavljuju zato što su klimatske promene oslabile vodene struje u visokim slojevima atmosfere, zbog čega se događa, kao sad, da se vazduh iz Sahare usisa iznad Evrope i onda tu naprosto stoji. I prži. I ubija ljude, životinje, prirodu...

Pročitajte još:

 

On je naveo i to da naredne nedelje u Evropi možemo očekivati novi rekordni toplotni talas, i to poput onog iz 2003. koji je bio najgori u poslednjih najmanje 500 godina. Verovatno i dosta duže. Uopšte, leto 2003. klimatolozi, meteorolozi, medicinske hitne službe i osiguravajuće kompanije pamte po 15.000 umrlih samo u Francuskoj.

Uglavnom je bila reč o starijim ljudima i o hronično bolesnima, koji bi čak i donekle iznadprosečno leto uspeli da prežive. Ali onakvo leto, međutim, nisu preživeli. Reportaže, vesti i agencijske fotografije i snimci iz Francuske od pre 16 godina ovekovečile su scene vozila hitne pomoći, traženja spasa po gradovima u fontanama, umiranja čak i mladih. Zapravo, slične scene mogle su se videti širom Evrope.

Pa ako se dogodi da u o letu 2003. i 70.000 mrtvih od toplotnog talasa, govore ljudi poput Rahmstorfa i mnogih drugih, jasno je da bi se lako moglo dogoditi nešto jako loše i ovog leta.

Bolnica

Tanjug/Dušan Aničić